Sport

2013.04.24. 14:05

Elvárás a fináléba kerülés

Miskolc - Hat ország salakosai húzzák a gázt a szombati, népkerti páros Eb-elődöntőn.

Miskolc - Hat ország salakosai húzzák a gázt a szombati, népkerti páros Eb-elődöntőn.Hosszú, csendes hónapok után a hét végén megkezdődik a 2013-as salakmotoros idény Miskolcon, a borsodi megyeszékhely a páros Európa-bajnokság egyik állomása lesz. A FIM Europe (korábban UEM) szervezésében megrendezendő sorozat elődöntőjében Csehország, Lengyelország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia és Magyarország vaspapucsosai állnak startvonalhoz, hogy megküzdjenek a továbbjutást jelentő első három hely egyikéért, amivel kvalifikálják magukat a Herxheimben, június 29-én sorra kerülő döntőbe (ahol már alanyi jogon ott vannak a házigazda németek, illetve a tavalyi dobogósok, az ukránok, lettek, valamint a dánok).

Tabaka már letudott

Az elmúlt két évben a mieinknek sikerült kivívniuk a kontinensfináléban való szereplést, sokak számára emlékezetes dátum 2011. szeptember 17-e, amikor a Magosi Norbert, Tabaka József alkotta magyar duó húsz ponttal a második helyet szerezte meg a pilai döntőben. A Magyar Motorsport Szövetség természetesen már megnevezte a hazánkat képviselő párost, illetve triót, ezek szerint Magosi NorbertértTabaka Józsefért és Benkő Rolandért szoríthatnak szombaton a Népkertbe kilátogató drukkerek.

– Elvárás a fiúktól a németországi döntőbe való bekerülés, de szinte mindenki idény eleji formában van – mondta portálunknak Jacsó Tibor, főszervező. – Tabaka Józsi már letudott néhány versenyt, viszont Magosi Norbi csak nemrég épült fel a sérüléséből és Roli dolgai is csupán mostanában alakulgatnak.

Ha már szó esett az összeállításról, megkérdeztük az esemény házigazdáját a negyedik honi salakszóróról, Szatmári Lászlóról is.

– Laci pillanatnyilag a fizikai felkészülését végzi, sajnos, a technikai háttere egyelőre nem állt össze. Remélem, hogy hamarosan rá is számíthatunk – tette hozzá Jacsó Tibor.

Megfeszített tempóban

Az időjárás-előrejezés szerint szombaton délután akár +25 fok is lehet Miskolcon, így ez nem lesz akadálya annak, hogy több száz fős publikum előtt körözzenek a versenyzők az oválon.

– Nagyon várjuk a sportág barátait, de ezt nyugodtan mondhatom a versenyzőink nevében is – hangoztatta Jacsó Tibor, aki kitért a pályán zajló, vagy már lezajlott karbantartási munkálatokra: – Egy régi, öreg pálya a miénk, amelyet próbára tett a korábbi havazás, a hideg. Javítanunk kellett a palánkot és megfeszített tempóban hozzáláttunk a földmunkához is, aminek a java részén már túl vagyunk.

ÉM-MI


A hat csapatos szisztéma

A verseny lebonyolítása eltér az elmúlt évek alatt megszokottaktól, hiszen a hét csapat helyett hat csapattal megrendezett elődöntő borítja a papírformát. Az első tizenöt futamban minden páros találkozik minden ellenféllel, ezzel kialakítanak egy helyezést. A helyezésüktől függően kerülnek a párosok az A, B és C döntőkbe kerülnek. A C döntőben az alapszakasz ötödik és hatodik helyezettje, a B döntőben a harmadik negyedik helyezettje és a C dönőtben az első és második helyezettek döntik el a végeredményt. A végeredményben csak a döntők pontszámai mérvadóak, egyenlőség esetén külön futamban döntenek a helyezésekről.


Versenyinformációk

Résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Magyarország 

Péntek

  • 16.00: szabadedzés (megtekintése ingyenes)
  • Szombat

  • 13.00: kapunyitás
  • 15.00: Start
  • Jegyár: 2500 forint (tizenkét éves kor alatt a belépés ingyenes)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!