Sport

2013.02.23. 15:22

Kötöttfogású Magyar Nagydíj - Két magyar döntős szombaton

Szombathely, 2013. február 23., szombat (MTI) - A 84 kg-ban érdekelt Bácsi Péter és a 60 kg-ban szereplő Kozák István révén két magyar versenyző érdekelt a szombati döntőkben a kötöttfogású birkózók szombathelyi Golden Grand Prix-viadalán, a Magyar Nagydíjon, melynek első napján négy súlycsoport küzdelmei zajlanak.

Szombathely, 2013. február 23., szombat (MTI) - A 84 kg-ban érdekelt Bácsi Péter és a 60 kg-ban szereplő Kozák István révén két magyar versenyző érdekelt a szombati döntőkben a kötöttfogású birkózók szombathelyi Golden Grand Prix-viadalán, a Magyar Nagydíjon, melynek első napján négy súlycsoport küzdelmei zajlanak.Az Arena Savariában 69 birkózó, közte kilenc magyar kezdte meg az előcsatározásokat. A korábban 74 kilóban Európa-bajnok, Pekingben olimpiai ötödik Bácsi - aki a londoni ötkarikás játékokon súlyos térdsérülés miatt esett ki korán - jó teljesítménnyel kirukkolva menetelt az esti fináléba. A nyolcaddöntőben a szlovák Mate Henzet, a következő körben pedig a norvég Rasmus Tjorsstadot győzte le két menetben, állásból is szép akciókat bemutatva, majd az elődöntőben a tavalyi Eb-n ebben a kategóriában bronzérmes honfitársát, Lőrincz Viktort verte három menetben.

Kozáknak könnyebb útja volt a döntőig, mivel elég volt számára két siker. A magyar válogatott első számú 60 kilósa a horvát Tonimir Sokolt, illetve az ukrán Dmitri Cimbaljukot is hasonló módon győzte le: eseménytelen állóbirkózás után mindkét meccsén kiválóan védekezett térdelőhelyzetben, s ellenfeleit fordított szituációban szépen pörgette meg.

Az elődöntőig négy magyar jutott el, miután a nehézsúlyú (120 kg) Nunajev Juszup a negyeddöntőben akciódús meccsen, három menetben nyert kirgiz riválisa ellen. A fináléba azonban nem sikerült bejutnia, miután az ukrán Jevgeni Orlov elleni meccsén nem volt akció, s a harmadik menetben ellenfelének kedvezett a szerencse, ő védekezhetett, s kapott végül egy pontot.

Lőrincz és Nunajev az esti programban így a bronzéremért lép majd szőnyegre, erre ugyanakkor még a veterán Deák Bárdos Mihálynak (120 kg) és Szabó Martinnak (74 kg) is van esélye, "csupán" a vigaszágon kell mindehhez sikeresen szerepelniük.

"A felkészülés adott időszakának megfelelően versenyeztek a fiúk - mondta az MTI-nek Struhács György szakágvezető. - Bácsi Peti jól teljesített eddig, Kozák István pedig a lenti birkózásban volt erős."

A szakvezetőnek tetszett még ugyanakkor Korpási Bálint és Deák Bárdos produkciója is. Előbbi ugyan még a vigaszágra sem került fel, ám a negyeddöntőig jó grúz és ukrán versenyzőket tudott legyőzni, s a nyolc között is nagyot csatázott az Eb-ezüstérmes Manucsar Tszhadajával.

A vigaszági küzdelmek 16.30-kor, míg az éremmérkőzések 18.00-kor kezdődnek Szombathelyen.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!