Sport

2013.01.31. 11:11

A DVTK szervezett szurkolói csoportjainak közleménye

Miskolc - "<em>Sokan értetlenül nézték, hogy mi történik a Bp. Honvéd elleni utolsó hazai mérkőzésünkön és még a mai napig sokan nem hiszik el, hogy meg tudjuk lépni azt, amit a következőkben olvashattok. Akik nem részesei ennek a szubkultúrának, azok általában nem értik a mi sajátos elveinket, ezért kaptunk kritikákat, hogy cserbenhagyjuk a klubot.</em>" -&nbsp;<strong>A DVTK szervezett szurkolói csoportjainak közleménye</strong>.

Miskolc - "Sokan értetlenül nézték, hogy mi történik a Bp. Honvéd elleni utolsó hazai mérkőzésünkön és még a mai napig sokan nem hiszik el, hogy meg tudjuk lépni azt, amit a következőkben olvashattok. Akik nem részesei ennek a szubkultúrának, azok általában nem értik a mi sajátos elveinket, ezért kaptunk kritikákat, hogy cserbenhagyjuk a klubot." - A DVTK szervezett szurkolói csoportjainak közleménye.Tisztelt Szurkolótársaink, tisztelt Sportbarátok!

Bizonyára sokan olvastátok tavaly nyáron kiadott közleményünket a hamarosan bekövetkező változásokról, a szurkolói regisztrációval, kamerarendszerekkel kapcsolatban. Azóta eltelt egy újabb fél szezon és nem igazán lehet tapasztalni pozitív fejleményeket a konkrét ügyet és úgy általában a szurkolókat érintő kérdéseket érintően. Történtek kitiltások - volt olyan, ami egy le nem zárt ügy fejleményeként -, elkezdték kiépíteni a kamerarendszert Újpesten és nálunk is. Közben zárt kapussá tették a Magyarország-Románia VB selejtező mérkőzést néhány rigmus és a FIFA által kifogásolt zászló miatt. Ez utóbbi nem kapcsolódik közvetlenül a DVTK-hoz, de az eset és a rá adott reakciók, nagyon jól mutatják azt is, hogy a labdarúgást körülvevő szervezetek miként állnak a szurkolókhoz, nagyon jól mutatja azt, hogy hova fog eljutni Magyarország is rövidesen a szurkolói területen. Jól jelzi a folyamatot, amire korábbi közleményünkben is utaltunk, hogy milyen módszerekkel lehetetlenítik el a szervezett szurkolói csoportokat. Ez egy régóta tartó tendencia, amely során úgy érezzük, hogy nagyon sok kompromisszumot kötöttünk, sokat változtunk, de mindig megpróbáltunk hűek lenni az elveinkhez, egyenes gerinccel, magunkat nem eladva élni az életünket és szurkolni a Diósgyőrnek. Láthatunk példákat Nyugat-Európában, ahol bizonyos stadionokban azért tiltanak ki embereket, mert állva szurkoltak kedvenc csapatuknak, teljesen eltüntetve a szenvedélyt a lelátókról . Nem szeretnénk ide eljutni! Ha a rendszer mégis folyamatosan kikényszeríti ezt, akkor van egy pont, ahol az ember azt mondja, hogy „eddig és ne tovább”. A szervezett szurkolói csoportok tagjainak többségénél most jött el ez a pont.

Ezt mutatta a Bp. Honvéd elleni utolsó hazai mérkőzésünkön megjelent összes üzenet és a kivonulás is. Sokan akkor értetlenül nézték, hogy mi történik és még a mai napig sokan nem hiszik el, hogy meg tudjuk lépni azt, amit a következőkben olvashattok. Akik nem részesei ennek a szubkultúrának, azok általában nem értik a mi sajátos elveinket, ezért kaptunk kritikákat, hogy cserbenhagyjuk a klubot. Kaptunk pozitív visszajelzéseket, amiért kiállunk az elveink mellett , de vannak olyanok is, akik már interneten szervezik a jövő szurkolótáborát. Ezért most szeretnénk mindenkit tájékoztatni a konkrétumokról. A csoportok NEM szűnnek meg, de nem fogunk bemenni azokba a stadionokba, ahova szurkolói regisztráció szükséges (névre szóló jegy vagy szurkolói kártya). Fogunk viszont utazni minden olyan idegenbeli meccsre, ahol az előbbiek nem szükségesek és bíztatni fogjuk a csapatok, ahogy eddig is tettük. A csoportok tagjai a hazai meccseken is találkozni fognak, a tábort össze fogjuk tartani, együtt nézzük majd a meccseket, és a továbbiakban is minden körülmények között kiállunk a Diósgyőr és annak eszmeisége, hagyományai mellett, melybe azonban sajnos már nem férnek bele a bevezetőben jelzett külső hatalmi tényezők. Az úgynevezett „capo állást” le fogjuk szerelni, a stadionban található szurkolói raktárból ki fogunk pakolni. Megkérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket, és aki egyetért velünk csatlakozzon hozzánk, mert csak tömegekkel fogjuk tudni elérni a célunkat, azaz a szurkolói regisztráció eltörlését . Ugyancsak megkérünk mindenkit, hogy a drapériáink helyét hagyják szabadon azokon a mérkőzéseken, amelyeken nem vagyunk jelen. Ezzel tudjuk jelezni a döntéshozók felé, hogy létezünk, de nem tetszenek a jelenleg zajló folyamatok. Köszönjük mindenki megértését!

- A DVTK szervezett szurkolói csoportjai -A Diósgyőr – Honvéd futball bajnoki második félidejében a hazaiak ultra szektorában először egy olyan drapéria jelent meg, amelyen az állt, hogy ,,Szenvedély nélkül a foci is meghal!”, majd a 60. perc környékén a kerítésre ezt a nagybetűs feliratot tették ki a drukkerek: ,,Valami véget ér, valami fáj!”, mellette kisebb betűkkel pedig ez szerepelt: ,,A grillteraszra mentünk”.


A szurkoló nem bűnöző – hangoztatják a meccsre járó futballszurkolók, de szinte senki nem akarja meghallani a szavukat. A drukkereket – különösen az ultrákat – bármerre járnak az országban, úgy kezelik a hatóságok, mintha egy csapat vérre szomjazó rablógyilkos érkezne a mérkőzésre. Néha nem is meccsen, hanem NATO-hadműveleten érzem magam a stadionokhoz közeledve. Fekete Zsuzsa írása.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!