Sport

2012.11.10. 13:33

"A fekete öv nem a cél, hanem az eszköz"

Miskolc - "A jogász-közgazdász végzettségű 4. danos mesternek lassan negyedszázada a karate az élete. Interjú Dr. Vincze Angélával, a megyei karate szövetség elnökével, a Justitia Fuji-Yama SE vezetőedzőjével.

Miskolc - "A jogász-közgazdász végzettségű 4. danos mesternek lassan negyedszázada a karate az élete. Interjú Dr. Vincze Angélával, a megyei karate szövetség elnökével, a Justitia Fuji-Yama SE vezetőedzőjével.- Mikor ismerkedett meg a karatéval?

Dr. Vincze Angéla: 1989. februárjában, immár lassan 24 éve mentem le először az edzőterembe. Nem célzatosan, de nagy szerencsével Mészáros János shihan edzésére csöppentem be, ahol éppen övvizsga volt. Rengeteg ember volt ott, nagyon sok szülő, néző, a vizsgázók nagy hanggal kiabálva tették a dolgukat. Az egész hangulata magával ragadott. Akkor és ott biztos voltam abban, hogy a legjobb helyen kezdem el sport pályafutásomat. Azóta az idő bebizonyította, hogy valóban így van. J Sensei már az első időszakban felfigyelt rám és kiemelt a csoportból. Nem mintha különös tehetség lettem volna, sőt, inkább voltam egy túlsúlyos ügyetlen csitri, de szorgalmammal, kitartásommal, odaadásommal kompenzáltam testi adottságaimat, és mindez meghozta az eredményét. 1990. decemberében már elindultam életem első versenyén – a híres miskolci Mikulás Kupán – ahol kata versenyszámban arany érmet szereztem. Ezzel megkezdődött nem túl hosszú, de eredményes versenyzői pályafutásom. Ifjúsági és junior korosztályokban kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem) versenyszámokban is állhattam a dobogó különböző fokain mind hazai mind nemzetközi mezőnyben. A versenyzés nagyon szép korszaka volt életemnek, szívesen emlékszek vissza az izzasztó felkészülésekre, a verseny előtti lázas izgalomra, és arra a felemelő érzésre, mikor a dobogóra lépve learathattam munkám gyümölcsét.

Sokan ma már nem tudnak versenyzői múltamról, hiszen manapság edzőként ismernek az emberek, de a teljesség igénye nélkül pár nagyobb versenyeredményem hozzá tartozik az életemhez. A miskolci Gyermek és Ifjúsági Karate Világkupán 1992-ben kata versenyszámban nyert arany érem mellett, az 1991-es római Shito-ryu Világbajnokságon kumite versenyszámban elért első helyezésem a legkiemelkedőbb. A sikeres magyar delegációnak tagja voltam 1996-ban Siettle-ben (USA), ahol a Good Will Championship versenyen katában bronz érmet szereztem, valamint 1998-ban Osaka-ban (Japan) megrendezett Seishinkai Karate Világbajnokságon (ami összjapán verseny is volt) kumitéban harmadik, katában ötödik helyezést értem el.

A gimnáziumi érettségivel egy időben elvégeztem a sportoktatói tanfolyamot is, és aktív szerepet vállaltam az edzések tartásában. Majd ahogy beláttam, hogy a versenyzői karrier kiteljesedéséhez napi sok órás edzésmunka szükséges, amelyet az egyetemi tanulmányaim mellett már nem engedhettem meg magamnak, a versenyzői létemet felváltotta az edzői, versenyszervezői, bírói tevékenység.

1995-ben levizsgáztam 1.dan fokozatra, fekete övre, ami talán minden karatét gyakorló nagy álma. Ekkor már értettem, hogy a fekete öv nem a cél, hanem az eszköz, amivel tovább élhetem az életemet.

- Mit adott Önnek a karate? Hová jutott el a világban a sport kapcsán?

Dr. Vincze Angéla: A karate az életem. Egy olyan fantasztikus lehetőség, amivel kibontakoztathatom képességeimet és azokat a közösség javára kamatoztathatom. Az önző és büszke tinédzser korszakomat követően, ahogy edzőként közel kerültem az emberekhez, egész más értékek váltak fontossá számomra, mint korábban. Fiatal felnőtt koromban a karate mérhetetlen határozottságot és tartást adott nekem, tudtam mit akarok, és mindig el is értem a céljaimat. Az edzések során természetessé vált kitartó kemény fizikai munka az élet egyéb területein is ilyenné tett, az elkötelezettség és a szorgalom, a kitartás és az akarat segített abban, hogy sikeresen vegyem az akadályokat a magánéletben és a munkában egyaránt. Ma, érett tudatos felnőttként azt tudom mondani, hogy a karate az az eszköz, ami segít a mindennapjaimat békés kiegyensúlyozott harmóniában megélni, lehetőséget biztosít számomra az emberekkel való kapcsolattartásra. A jövő generációjának egy olyan utat mutatok általa, amely lehetőség szerint a gyermekek életében is pozitív hatást fog gyakorolni.

Az edzői sikereimen túl végre kreativitásom gyakorlásának is teret engedek. Korábban versenyzőként, majd edzőként, most sportfotósként járom a világot. A karate okán rengeteg helyre eljutottam, sok emberrel megismerkedtem, mindez segít a világképem tágításában.

- Jogász végzettségű, de dolgozik-e a "szakmában"?

Dr. Vincze Angéla: Igen, jogász és közgazdász diplomám van. Tíz éven keresztül dolgoztam a Mészáros Ügyvédi Irodában, ügyvédként praktizáltam. Sok mindent tapasztaltam, ami segített azzá válnom, ami ma vagyok. Hálásan gondolok az életem erre a korszakára is minden nehézségével és szépségével együtt.

- Nagyon sokat jelent az életében a fotózás. Hogyan jött? Miként?

Dr. Vincze Angéla: A fotózás gyermekkorom óta érdekelt, és mint minden rendes turista, állandóan kattintgattam, bárhol is voltam. A kreativitás is részem, hála istennek a sors megáldott egy egészséges szépérzékkel, ami kézügyességgel és a művészetek iránti érzékenységgel párosul. Mind emellett Pataki János művész urat legjobb barátaim között tudhatom, aki gondoskodott arról, hogy ne kallódjak el a XXI. századi valóságban. A karate szerelmeseként szinte természetes módon következett, hogy fényképek formájában megörökítve a csodálatos technikákat ország-világ előtt hirdessem a karate szépségét. 2010-ben a Belgrádban megrendezett Világbajnokságon szembesültem testközelből a mai verseny karate csodálatosságával, teljesen rabul ejtett annak szépsége. Ez a meghatározó élmény, na és a mesteremtől ajándékba kapott teleobjektív indított el a sportfotós pályafutásomon, ami jelenleg kitölti a mindennapjaimat. Nagy nemzetközi versenyekre, európa- és világbajnokságokra járva a világ legkitűnőbb mai karatésaival találkozok, akiket a képeim által elérhetővé teszek mindenki számára.

Ma már hivatásomnak tekintetem nem csupán a karate oktatását, hanem annak népszerűsítését is.

- Milyen a karate élet Miskolcon?

Dr. Vincze Angéla: Miskolcon hosszú évtizedek óta nagy hagyománya van a karaténak, páratlan aktív karate életet tudhat magáénak a város, hála Mészáros János munkájának. Szinte minden második miskolci lakos került már élete során valamilyen kapcsolatba a karatéval. Ma azok az emberek hozzák leginkább edzésre a csemetéiket, akik annak idején maguk is belekóstoltak a karatéba.

A Justitia Fuji-Yama Sportegyesület biztosítja a lehetőséget a karate gyakorlására Miskolcon. Saját edzőteremmel rendelkezik az egyesület, ahol minden hétköznap délután várjuk a karatét gyakorolni vágyó gyermekeket és felnőtteket. Óvodás csoportunk nagyon népszerű, hiszen a kisgyermeknek még lételeme a mozgás, és a szülők hálásan veszik, ha a néha túlzottan is aktív gyermekeik energiáit lekötjük. Rajtam kívül a teremben Pálinkás András és Kis Virág edzői munkája biztosítja a fokozatban és korban is megosztott csoportok munkáját. Természetesen mindezt shihan Mészáros János szakmai koordinációja mellett, akire mindannyian mesterünkként tekintünk és hálával adózunk.

Az edzések izzasztó mindennapjait egyéb rendezvényekkel színesítjük a farsangtól az edzőtáborokig, a közös kirándulásoktól a versenyekig. Nem csupán versenyre utazunk a tanítványainkkal, hanem szervezünk is versenyt Miskolcon, hogy minél többen közel kerülhessenek a versenyzés élményéhez. A decemberi mikulás kupák hagyományát őrizve minden év december elején rendezzük meg az Avas Kupát, amelyre idén is szeretettel várunk minden érdeklődőt.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!