Sport

2012.08.16. 10:10

Izomzat-építési tanácsot is adtak

Az MBSZ elnöke is vizitált Baskón, akinek gratuláltak a jó olimpiai szerepléshez.

Az MBSZ elnöke is vizitált Baskón, akinek gratuláltak a jó olimpiai szerepléshez.Az Észak-Keleti Regionális Mr. Tus Birkózóiskola Egyesület – Horváth Béla elnök és Lestár Miklós alelnök – szervezésében ötnapos tábor zajlik Baskón, ahol hat klub (MBSE-Abaújszántó, Kazincbarcikai VSE, Hidasnémeti, Adács, Balkány, Bököny) ötvenkét fiatal sportolója dolgozik.

– Természetesen nem csak birkóznak a gyerekek, hanem szórakoznak is az edzések mellett, után, csocsóznak, ping-pongoznak, fociznak – mutatott körbe szerdai ott jártunkkor Rusznyák József, korábbi olimpiai helyezett. – A közös programok során mindenki megismeri a másikat, jól érzik magukat...

Két szőnyegen

A tréner alig fejezte be rövid mondandóját, a Kőrös-hegyi Fogadó füves pályáján lefektetett két szőnyegen bukfencezni kezdtek a palánták, akik között a legfiatalabb hét esztendős volt, míg a legidősebbek juniorkorúak. Megtudtuk, már Bacsa Ferenc mesteredző is megtisztelte jelenlétével a tábort, többek között rávezető gyakorlatokat mutatott meg a résztvevőknek, továbbá megosztotta azon tapasztalatait a gyerekekkel, hogy miként lehet felépíteni az izomzatot.

A kerítés mellett Gulyás István, a magyar szabadfogású válogatott kapitánya ácsorgott, csendben követte a tőle kéznyújtásnyira zajló eseményeket. Amint az ismert, ebben a fogásnemben két versenyzőnk képviselte az országot a pár napja véget ért londoni olimpián: Hatos Gábor a 74 kilogrammosok között 5. lett, míg a 120 kilósok között Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben kikapott a világbajnoki címvédőtől, így korán búcsúzott a küzdelmektől.

– Dani mérkőzésének meg vannak a maga tanulságai, sok ilyen meccsre van szüksége ahhoz, hogy előre lépjen – kezdte az értékelést Gulyás István. – Még csak 23 éves, úgyhogy, ha nem jön közbe semmi, akár még három olimpián is ott lehet. Hatos Gabi közel állt az éremszerzéshez, sajnálom, hogy az adott pillanatban elpártolt tőle a szerencse. Úgyhogy lehetett volna jobb is, rosszabb is az ötkarikás szereplésünk. Azzal szembesültünk, hogy ha valaki komoly háttérrel, komoly edzőpartnerekkel készül fel az ötkarikás játékokra, akkor nagyobb valószínűséggel ér el jobb eredményt. De nem akarok panaszkodni, nem szeretnék erre fogni semmit sem... Tizenhat éve vagyok szabadfogású kapitány, a vezetésem alatt vb-n, Eb-n már tizennyolc érmet gyűjtöttünk, olimpián még egyet sem. Remélem, már nem sokat kell rá várni... Mi a véleményem a táborról? Nézzen körbe, mennyi ügyes, lelkes gyerek van itt. Óriási szükség van a vidéki bázisokra, mert az ilyen helyekről jöhetnek ki a Repka Attilák, Deák-Bárdos Mihályok... Az más kérdés, hogy 18 éves kor után milyen perspektívát tudunk nekik mutatni, sokkal másabb lenne a helyzet, ha kimondanánk, hogy a birkózás is olyan szakma, mint a futball, és lenne száz-százötven versenyzői, edzői állás az országban...

Gratulációk

Este hat óra tájban megérkezett a táborba dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is, akinek gratuláltak a jelenlévők a csapat ötkarikás teljesítményéhez. Később vacsorára is sor került, ahol a meghívott szponzor-jelöltek és a szakma képviselői elbeszélgethettek a múltról, jelenről, jövőről. A szervezők nem titkolt szándéka az volt mindezzel, hogy további támogatókat nyerjenek meg az Észak-Keleti Regionális Mr. Tus Birkózóiskola Egyesületnek, vagyis közvetve a sportágnak.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!