Sport

2012.08.02. 09:28

FTC - DVSC: Az írástudók felelőssége és kötelessége

Senki sem tévedhetetlen. Aki annak képzeli, illetve hiszi magát, az is téved. Ha egy újságíró cikket ír bármelyik lapnak, alapvető kötelessége ellenőrizni a rendelkezésére bocsátott adatokat, információkat, egyéb dokumentumokat. Ha ezt valamilyen okból elmulasztotta, majd szembesül azzal, hogy tévesen tájékoztatta az olvasókat, vennie kell a bátorságot, hogy kiálljon a közvélemény elé a maga bűnével. Nem könnyű elismerni, hogy hibázott, ám egész egyszerűen nem tehet mást. Én sem tehetek mást.

Senki sem tévedhetetlen. Aki annak képzeli, illetve hiszi magát, az is téved. Ha egy újságíró cikket ír bármelyik lapnak, alapvető kötelessége ellenőrizni a rendelkezésére bocsátott adatokat, információkat, egyéb dokumentumokat. Ha ezt valamilyen okból elmulasztotta, majd szembesül azzal, hogy tévesen tájékoztatta az olvasókat, vennie kell a bátorságot, hogy kiálljon a közvélemény elé a maga bűnével. Nem könnyű elismerni, hogy hibázott, ám egész egyszerűen nem tehet mást. Én sem tehetek mást.A mellékelt képet a Hajdú-bihari Napló tisztelt olvasói többször láthatták már, magam is írtam a mérkőzésről, három könyvemben is említést tettem róla. Naná, majd az első Ferencváros -DVSC bajnokit hagyom ki?

A felvétel margóján a feledhetetlen emlékű barátom, a debreceni csapat (akkor) nem egészen 17 esztendős újonca, Komlóssy Imre gyöngybetűs kézírása is látható-olvasható, hogy az összecsapást 1943. szeptember 4-én vívták az Üllői úton, 20 000 néző előtt.

Ki merészelné feltételezni, hogy az élete első és minden bizonnyal a legnagyobb izgalommal várt IX. kerületi fellépésének dátumát ne tudná pontosan az ifjú reménység? Hiszen akik közelebbről ismerték Imre bácsit, megerősíthetnek a véleményemben, hogy valóságos mániája volt a rend és a fegyelem. (Nem hétköznapi eset következik. Egyszer a szobáját Lenke néni, az idén elhunyt hitves úgy takarította ki, hogy arról a pedáns férj mit sem sejtett, és a portörlés közben kissé átrendezte az íróasztalon található papírhalmazt, mire a felháborodott hajdani jobbszélső napokig nem szólt a nejéhez, holott legendásan harmonikus volt a házasságuk.)

Nos, a felvétel alá írt datálás dolgában tévedett Imre bácsi, és megtettem én is, amikor az időpontot a korábbi dolgozataimban közöltem.

Nem hiszek a véletlenekben, ezért azt mondom, a sors akarta úgy, hogy kezembe kerüljön ez a fotó akkor, amikor a munkámban az 1943-as Nemzeti Sportok feldolgozásához értem.

Az újság vasárnapi számában (1943. szeptember 5.) lehozza az aznapi meccs összeállítását, valamint azt is, hogy a játékvezető K. Nagy P. úr lesz. A másnapi számból kiderül, hogy 10 000 néző volt a katlanban, és hogy a zöld-fehérek góljain Sárosi dr. és Lakat testvériesen megosztoztak, egyet-egyet vállalván mindkét félidőben (Ferencváros - DVSC 4:0).

Vajon mi téveszthette meg a Kominak becézett egykori villámléptű csatárt? Kell lennie logikus magyarázatnak!

És van is, csak figyelmesen tanulmányozni kell hozzá az 1943. szeptember 5-én megjelent Nemzeti Sport címlapja jobb alsó csücskében elrejtett néhány sort: „A DVSC Kántor főtitkár, Lindenberger intéző és Móré edző vezetésével szombaton délután utazott el Budapestre.”

Vagyis - rendhagyó módon - nem a soros bajnoki találkozó napján, hanem az előzőn szállt vonatra a hajdúsági legénység, és ezért rögződhetett a szombat emléke a Kicsinek (is) szólított támadó memóriájában.

Ami az én saram a történetben, azt vállalom. Mea maxima culpa.

- Sándor Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!