Sport

2012.07.01. 09:25

Foci Eb 2012 - Megtörik a spanyolok az átkot?

Kijev - Del Bosque történelmet írna, Chiellini szerint győzhetnek a spanyolok ellen.

Kijev - Del Bosque történelmet írna, Chiellini szerint győzhetnek a spanyolok ellen.A címvédő Spanyolország 2008 után, ismét bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába, ahol korábbi csoportellenfelével, a németeket búcsúztató Olaszországgal fog majd megvívni.

Az átok

Spanyolország történelmi tettre készül, ugyanis még egy válogatottnak sem sikerült megvédenie a címét az Európa-bajnokság történetében, de most a Vörös Fúria nagyon közel jár ahhoz, hogy megtörje ezt az átkot. A címvédők nagy utat tettek meg a fináléig, hiszen csoportjukból első helyezettként jutottak be a legjobb nyolc közé, ahol a franciákat verték meg 2-0-ra, végül az elődöntőben a portugálokon verekedték át magukat tizenegyesekkel. Vicente Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya szerint már a döntőbejutás is óriási tett egy csapat számára, de ő történelmet akar írni.

„Azzal, hogy ismét az Eb-fináléjában vagyunk, már olyan dolgot értünk el, amire bárki büszke lehet. Most ideje megcsinálnunk valamit, amire még egy válogatott sem volt képes a történelem során” – mondta a spanyol tréner.

Del Bosque azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy tapasztalt Olaszországgal kell majd szembenéznie válogatottjának, valamint szerinte a két csapat fej-fej mellett fog haladni az egész meccs során. „Olaszország tele van tapasztalt labdarúgókkal, emellett a játékuk Andrea Pirlo, és Daniele De Rossi összjátékán alapszik. Ezen a döntőn mindkét csapatnak 50-50 százalék esélye van a győzelemre” – fejezte be nyilatkozatát a spanyol szövetségi kapitány.

Ha az olaszok felett diadalt arat Spanyolország, akkor egy újabb átok törhet meg, mert nagy tornán a Vörös Fúria még sosem nyert döntőbeli riválisa ellen, rendes játékidőben.

Nem lesz címvédés?

Olaszország, története második Európa-bajnoki címét ünnepelheti vasárnap este, ehhez a címvédő Spanyolországot kellene legyőzniük. Az olaszok számára nehéz út vezetett a fináléba, hiszen a csoportmeccseken az utolsó fordulóig küzdöttek, hogy bejussanak az egyenes kieséses szakaszba, majd a negyeddöntőben Anglián verekedték át magukat büntetőkkel, és végül a torna egyik favoritjának tartott Németországot tudták két vállra fektetni (2-1) az elődöntőben. A németek ellen két gólt szerző, Mario Balotelli nem fél a spanyoloktól, és szerinte képesek arra, hogy megnyerjék a döntőt. „Nincs semmi félnivalónk Spanyolországtól, és a labdatartós játékuktól. A nyitómeccsünkön már szereztünk ellenük egy gólt, és vagyunk olyan erősek, mint ők. Azonban a spanyolok máshogy játszanak, mint a németek, de szerintem képesek vagyunk őket is megverni” – nyilatkozta a Manchester City játékosa.

Giorgio Chiellini, az olaszok védője szerint is meg tudják verni a spanyolokat, és ehhez az elődöntőből merítenek majd erőt. „A csoportmeccsek során már találkoztunk Spanyolországgal, és akkor jól játszottunk. Tudjuk, hogy a spanyolok a torna favoritjai, de az elődöntőben nyújtott teljesítményünk alapján le tudjuk győzni őket” – nyilatkozott a Juventus bekkje.

ÉKN-MAL


A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi menüje:

Döntő, 20:45 (Kijev, Olimpiai Stadion)

Spanyolország – Olaszország

Játékvezető: Pedro Proenca (portugál)

Spanyolország várható kezdőcsapata: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba – Alonso, Xavi, Busquets – Silva, Iniesta, Torres. Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque.

Olaszország várható kezdőcsapata: Buffon – Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Montolivo, Marchisio, De Rossi, Pirlo – Balotelli, Cassano. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.


Statisztika:

Spanyolország – Olaszország

Szerzett gólok: 8-6

Kapura lövések: 78-97

Kaput eltaláló lövések: 49-55

Kapu mellé tartó lövések: 29-42

Kapufák: 0-2

Szögletek: 40-27

Lesek: 18-13

Sárga lapok: 10-15

Piros lapok: 0-0

Elkövetett szabálytalanságok: 64-79

Elszenvedett szabálytalanságok: 93-80


A két csapat csoportmérkőzése:

C-csoport, 1. forduló

Spanyolország – Olaszország 1-1 (0-0)

Gdansk, 43 615 néző. V.: Kassai (magyar)

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xavi, Busquets, Alonso – Silva (Navas, 66.), Fabregas (Torres, 74.), Iniesta.

Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque.

Olaszország: Buffon – Chiellini, De Rossi, Bonucci – Giaccherini, Marchisio, Pirlo, Thiago Motta (Nocerino, 89.), Maggio – Cassano (Giovinco, 65.), Balotelli (Di Natale, 56.).

Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

Sárga lap: Jordi Alba (68.), Arbeloa (84.), Torres (84.), ill. Balotelli (37.), Bonucci (66.), Chiellini (79.), Maggio (89.).

Gólszerző: Fabregas (64.), ill. Di Natale (61.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!