Sport

2012.06.06. 09:16

Foci Eb 2012 - Mesterszemmel: Szepesi György a spanyolokra esküszik

Szakértő szemmel, nekünk (is) nézik, láttatják majd az Eb-meccseket a magyar futball jeles képviselői.

Szakértő szemmel, nekünk (is) nézik, láttatják majd az Eb-meccseket a magyar futball jeles képviselői.

A pénteken kezdődő ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idején a lapunk által felkért szakértők szemeivel próbáljuk majd láthatóbbá tenni mindazt, ami egyébként minden tévénéző számára látható, de talán nem annyira, nem olyan mélységig, ahogy azt a futballszakemberek megtapasztalják. A kontinensbajnokság ideje alatt olyan, a magyar labdarúgásban ismert személyek kommentálják majd a mérkőzéseket, akik több száz, több ezer mérkőzést éltek már át személyesen, illetve tekintettek meg a televízió előtt ülve.

A 12. játékos

Szepesi Györgyöt aligha kell bemutatni a sport- és a labdarúgás kedvelőinek. Az egykori aranycsapat tizenkettedik játékosa számtalan olimpiáról, Európa- és világbajnokságról közvetített a Magyar Rádióban, azt pedig egyszerűen nem tudja, hogy futballmérkőzéseken hányszor állt a mikrofon mellett.

– 1960-ban kezdtem, aztán riporterként, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként, vagy a FIFA végrehajtó bizottsága tagjaként sok kontinenstornán voltam jelen – kezdte a 90. évében járó sportújságíró, akit a napokban Budapesten Életműdíjjal tüntetett ki Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke. – Természetesen most is nézem a meccseket, ha csak más, halaszthatatlan dolgom nem lesz, rendre ott ülök majd a televízió előtt. A jó fociért szurkolok és azoknak a válogatottakért szorítok, amelyek szép játékot adnak elő. Ha már mi, magyarok nem lehetünk ott, akkor távollétünkben természetesen a spanyolok sikeréért dobog a szívem. Azt hiszem, hogy ha ugyanolyan céltudatosan játszanak majd, mint a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett világbajnokságon, akkor alighanem újra az ibériaiak diadalmaskodnak majd. Kedvenceim is vannak: például Xavi, az FC Barcelona középpályása, Sergio Ramos, a Real Madrid védője és Fernando Torres, a Chelsea támadója.

Akár a németek is

A legendás riportert arról is megkérdeztük, hogy ha nem a spanyolok, akkor kik diadalmaskodhatnak? Válaszában Szepesi György arról beszélt, hogy bár a németek ezúttal nem túlságosan meggyőzőek, de őket soha nem szabad leírni, vagyis elképzelhető, hogy Mario Gomezék nyakába kerül az aranyérem.

– A portugálokat akár titkos favoritként is említhetném, de meginogtam, hiszen Cristiano Ronaldoék felkészülési mérkőzésen kikaptak a törököktől – folytatta a Magyar Rádió és a FIFA örökös tagja, majd hozzátette: – Még azt is megkockáztatom, hogy valamelyik „sötét lónak” is lehet esélye az Európa-bajnokságon. Például ki gondolta volna annak idején, hogy a görögök felállnak a dobogó legmagasabb fokára? Ilyen meglepetés most is megtörténhet...

- Kolodzey Tamás -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!