Sport

2012.06.19. 18:04

Foci Eb 2012 - 2016-tól unalmasabb lesz?

Nyon - Michel Platini szerint nem fog romlani az Eb színvonala.

Nyon - Michel Platini szerint nem fog romlani az Eb színvonala.2008-ban az UEFA döntése alapján 16-ról 24-re növelték a z Európa-bajnokságon résztvevő csapatok számára, amely majd a 2016-os francia Eb-nél lép majd érvénybe.

A 24-gyel is jó lesz

A 2012-es lengyel-ukrán szervezésű kontinenstorna eddig rengeteg góllal és több kiemelkedő mérkőzéssel szolgált, emellett még nem volt gólnélküli döntetlen a csoportmeccsek alatt. Sokan viszont azt hangoztatják, hogy 24 csapattal már csökkenni fog a jövőbeli Európa-bajnokságok színvonala, mert sok gyengébb válogatott beáll majd védekezni erősebbnek titulált ellenfelükkel szemben, a súlyos vereség elkerülése érdekében.

Michel Platini, az UEFA elnöke szerint az Európa-bajnokságok a színvonala nem fog romlani attól, hogy 2016-tól 24 résztvevő lesz a kontinensviadalon. „Szerintem a 24 résztvevővel nincs semmi baj, hiszen további nyolc kiváló csapattal bővül az Eb” – folytatta az UEFA első számú embere. „Nyolc olyan csapat fog bekerülni majd kontinenstornára, amelyek biztos fel tudják majd venni a harcot a többi válogatottal. A csoportmeccsek során, pedig 16 helyért küzdhetnek majd a nemzeti alakulatok” – vetítette előre a lebonyolítást Platini.

Az országoknak is előnyös

A francia nemzetiségű elnök szerint ez a bővítés nemcsak a kvalifikálni vágyó országoknak, hanem a rendezőknek is nagy előnyt fog jelenteni. „Rengeteg olyan ország kaphat lehetőséget az Eb-n, amelyek már régóta vágynak arra, hogy kijussanak egy kontinenstornára, vagy csak hosszú idő után újra vissza akarnak térni. Emellett a szervező országok is jól fognak járni, mivel a stadionokba fektetett pénzük megtérül majd, a több meccs és a nagyobb nézettség miatt” – nyilatkozott Platini.

Az Európa-bajnokságok történetében már nem ez az első létszámnövelés, hiszen a kontinenstorna négy résztvevővel kezdődött még 1960-ban, nyolccal folytatódott 1980-tól, a mai, 16 csapatos formáját pedig 1996-tól jegyezzük.

ÉKN-MAL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!