Sport

2012.06.01. 11:53

EURO-2012 - Német remények az Eb előtt

    Dorogman László, az MTI munkatársa írja: Lipcse/Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Az esélyesek egyikeként készül az egy hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra a német válogatott, amelynek a "halálcsoportban" rá váró ellenfeleknél - Hollandia, Portugália, Dánia - is nagyobb kihívást jelent szurkolóinak várakozása.

 

 

Dorogman László, az MTI munkatársa írja: Lipcse/Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Az esélyesek egyikeként készül az egy hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra a német válogatott, amelynek a "halálcsoportban" rá váró ellenfeleknél - Hollandia, Portugália, Dánia - is nagyobb kihívást jelent szurkolóinak várakozása.

 

A németek legutób 1996-ban nyertek nagy nemzetközi tornát - éppen Eb-t, Angliában -, így a közvélemény legalább döntőbe jutást, de inkább aranyérmet vár Joachim Löw szövetségi kapitány fiaitól. Az ARD televízió riporterei által megszólaltatott szurkolók szinte egybehangzóan úgy fogalmaztak: 16 évi "nélkülözés" után a német válogatotton a sor, hogy aranyat nyerjen a lengyel-ukrán közös rendezésű tornán.

Tény, hogy az 1996-os európai elsőség óta a fehér-fekete mezes csapatnak be kellett érnie kevésbé fényesen csillogó érmekkel. A japán-koreai világbajnokságon (2002) ezüstöt, a négy évvel későbbi, hazai rendezésű vb-n bronzot, a 2008-as osztrák-svájci Eb-n ezüstöt, a két évvel ezelőtti dél-afrikai vb-n pedig ismét bronzérmet szerzett Németország.

A szurkolók ki vannak éhezve az aranyéremre - és a selejtezőben nyújtott teljesítményt alapul véve nem is túlzottak az elvárásaik. A Löw-legénység pontvesztés nélkül végzett az A csoport élén, a begyűjtött 30 pont mellett imponáló (34-7) gólkülönbséggel. A sorsolás szeszélye azonban úgy hozta, hogy nem kiemelt válogatottként már az Eb B csoportjában összekerült a második legjobb selejtező mérleggel (27 pont, 37-8 gólkülönbség) dicsekvő holland csapattal. A narancssárgákat kiemelték a sorsoláson, mivel Bert van Marwijk együttese döntőt játszott a legutóbbi világbajnokságon.

A dél-franciaországi edzőtáborban készülő válogatotthoz csak e héten csatlakoztak a Bayern München játékosai; a Löw-csapat nélkülük játszott szombaton barátságos mérkőzést Bázelben Svájc ellen, és 5-3-as vereséget szenvedett. Ezt megelőzően legutóbb 2004-ben kapott öt gólt egy német válogatott - akkor Románia győzte le 5-1-re a Rudi Völler irányította Nationalelfet.

Az utolsó előkészületi mérkőzésen, csütörtökön Lipcsében már a Bayern-játékosok is pályára léptek Izrael ellen. Löw mindjárt hét münchenivel kezdte a zuhogó esőben játszott meccset, amelyen az alaposan átalakított védelmet alig tették próbára az ellenfél csatárai. A kapura lövések aránya 22:4 volt a házigazdák javára, ám az eredmény (2-0) jócskán elmaradt a tíz évvel ezelőtti német-izraeli meccsétől (7-1). Hogy a "vérfrissítés" nem igazán elégítette ki Löwöt, azt az is mutatja, hogy a hét Bayern-játékos közül hármat lecserélt a második félidőben. A német válogatott nemigen boldogult a nyolc emberrel védekező ellenféllel, és Schürrle 22 méterről lőtt bombagólja nélkül igencsak sovány lett volna az eredmény. A valódi megméretésre így június 9-ig, a portugálok elleni első Eb-csoportmérkőzésig kell várniuk a német szurkolóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!