Sport

2012.06.06. 13:17

EURO-2012 - Az olasz válogatott Auschwitz-Birkenauban

Róma, 2012. június 6., szerda (MTI) - Lengyelországba érkezve az Eb-résztvevő olasz labdarúgó-válogatott első állomása az Auschwitz-Birkenau haláltábor volt.

Róma, 2012. június 6., szerda (MTI) - Lengyelországba érkezve az Eb-résztvevő olasz labdarúgó-válogatott első állomása az Auschwitz-Birkenau haláltábor volt.

Giancarlo Abete, az olasz sportági szövetség (FIGC) elnöke és Cesare Prandelli szövetségi kapitány vezetésével a kedden Lengyelországba érkezett olasz nemzeti együttes első útja Auschwitzba, majd Birkenau haláltáborába vezetett.

A játékosokat az egykori náci koncentrációs táborok olasz túlélői kísérték el, továbbá az olasz zsidó közösségek (Ucei) képviselői és a római Shoah Múzem igazgatója.

Megrázó élménynek nevezte a látogatást a válogatott nevében nyilatkozó hátvéd, Giorgio Chiellini. A kapus Morgan De Sanctis úgy fogalmazott: "mély megdöbbenéssel és tisztelettel, teljes csendben" adóztak az áldozatok emléke előtt azzal a meggyőződéssel, hogy "ennek a tragédiának soha többé nem szabad megtörténnie".

"Nagyon fontos, hogy olyan játékosok, mint Mario Balotelli példát mutassanak a fiataloknak, megmutatva, mi történik, ha nem állítják meg időben a rasszizmust" - jelentette ki Marcello Pezzetti, a Shoah Múzeum igazgatója.

Történelmi eseménynek nevezte az olasz labdarúgó-válogatott látogatását Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. A hírügynökségeknek hangsúlyozta, hogy csakis a sportolók "határozott és egyértelmű állásfoglalásával" lehet megfékezni a stadionokat uraló idegengyűlöletet.

A vasárnap a címvédő spanyol csapat ellen pályára lépő olasz válogatott délután a krakkói Pilsudski stadionban tart edzést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!