Sport

2012.05.16. 08:46

Doppingvizsgálat: A tabella és a válogatottság is számíthatott

Csupán pár nappal a meccs előtt dőlt el, hogy a doppingellenőrök Miskolcra látogatnak.

Csupán pár nappal a meccs előtt dőlt el, hogy a doppingellenőrök Miskolcra látogatnak.Az élvonalbeli diósgyőri labdarúgócsapat honlapja április 28-án arról számolt be, hogy az aznapi, DVTK - DVSC-TEVA mérkőzést követően doppingvizsgálatot hajtottak végre a Magyar Antidopping Csoport munkatársai. A Diósgyőrből és a Debrecenből is négy-négy futballistának kellett mintát adnia, a miskolciak részéről Tajti Norbertnek, José Luquének, Takács Péternek és Bacsa Patriknak. Nemzetközi mérkőzések esetében szinte megszokott az eljárás, ám Magyarországon mintha kevesebb vizsgálat történne a futballban, főleg most, amikor inkább az olimpiai sportágak vannak fókuszban.

Rangadó, válogatott

– Van egyfajta állami mintavétel keret, és abban százalékosan be van tervezve, hogy hány vizsgálatot kell elvégeznünk a labdajátékok esetében, azon belül a labdarúgásban – mondta az Észak-Magyarországnak a MACS ügyvezető igazgatója, dr. Tiszeker Ágnes. – Ennek készítésekor figyelembe veszik, hogy milyen eredmények várhatóak egy adott sportágban, és természesen a sorra kerülő világversenyeket, most például a közelgő ötkarikás eseményt.

A szakember a konkrét esettel kapcsolatban hangsúlyozta, önmagában az, hogy melyik városba mennek, nem szempont, és az sem, hogy ezt vagy azt a csapatot ,,nagyon" le akarják tesztelni.

– Nagyjából előre tudjuk a dolgokat, az időpontokat, hiszen megkapjuk a Magyar Labdarúgó Szövetség versenykiírását – folytatta dr. Tiszeker Ágnes. – A döntés előtt nézzük azt, hogy rangadó-e az adott mérkőzés, hol állnak a csapatok a tabellán, illetve azt is, hogy van-e válogatott játékos. Az az elhatározás, hogy április 28-án Miskolcon, a stadionban jelennek meg kollégáim, pár nappal a találkozó előtt született meg.

Mezszámok, sorsolás

Amint azt megtudtuk, csapatsportág esetében három-négy főt szoktak mintaadásra kérni, ami 90 ml vizeletmintát jelent.

– Mindig többen vannak a munkatársaim, hogy túl hosszú ideig ne tartsuk fel a sportolókat, akik egyrészt már nagyon szeretnének hazamenni, másrészt cseppet sem boldogok, ha át kell esniük egy ilyen eljáráson – fogalmazott dr. Tiszeker Ágnes, aki azon kérdésünkre, hogy mi alapján esik a választásuk ,,X" vagy ,,Y" futballistára, az alábbiakat válaszolta:

– Ha valaki válogatott kerettag, őt lehet név szerint kérni, ha nem, akkor a kollégák beszereznek egy csapatlistát, majd a felsorolt mezszámok közül sorsolnak, beleértve a kispadosokat is.

A mintákat először a budapesti depóba viszik, ahol azokat megfelelő biztonsági és egyéb körülmények között tárolják. A vizsgálatot a Bécs melletti, seibersdorfi WADA akkreditált doppingellenőrző laboratóriumban végzik, ahová egy héten egy alkalommal szállítanak mintákat Budapestről. Az, hogy negatív egy minta, 2-3 hét alatt kiderül, ha pozitív, akkor még próbáknak vetik alá, így ebben az esetben kitolódhat 4-5 hétre, míg a MACS megkapja az eredményt. Pozitív minta esetén a MACS értesíti a sportági szövetséget (futballban az MLSZ-t), illetve magát a sportolót, és megindul az eljárás.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!