Sport

2012.04.26. 16:40

Európai Olimpiai Bizottság - Elkezdődött a háromnapos konferencia

  Budapest, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Csütörtökön megkezdődött Budapesten az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciája, amelynek házigazdája a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

 

Budapest, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Csütörtökön megkezdődött Budapesten az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciája, amelynek házigazdája a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleménye szerint a tanácskozást Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg, s beszédében kiemelte, a magyar kormánynak fontos a sportszervezetek, azaz a nem-kormányzati szektor képviselőinek meghallgatása.

"Magyarország irányítói bizonyították is ezen véleményüket, amikor 2012. január elsejével az Országgyűlés új Sporttörvényt fogadott el" - fogalmazott. - "A kormány ezzel úgymond +letisztázta+ az állami és a civil feladatokat. Visszaadta a sportszakmai döntések meghozatalának jogosítványait oda, ahová az való, a sportszakma kezébe, s a kormányzati szintérre, az állami sportirányítás kezébe a valós és elidegeníthetetlen állami feladatokat koncentrálta."

Czene a megnyitó beszédének zárásaként, az EOC munkájára utalva jelezte, "Európának szüksége van egy ilyen koordináló szervezetre." A testület a megnyitón elismerésben részesítette Czenét és Borkai Zsoltot, a MOB elnökét.

Az EOC 33. konferenciáján a 49 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális ötkarikás bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt.

A londoni szervezőbizottság (LOCOG) a tanácskozás keretein belül tartja utolsó egyeztetését a 49 európai tagország vezetőivel. A budapesti ülésen a 2014-es szocsi téli játékok, valamint a szintén 2014-ben, a kínai Nancsingban sorra kerülő nyári ifjúsági olimpia szervezőbizottságának képviselői is részt vesznek.

Ugyancsak a háromnapos tanácskozás idején kerül sor a Nemzetközi Fair Play Bizottság rendezvényeire, köztük a 2011-es díjak ünnepélyes átadására egy gála keretében, szombat este a gödöllői Grassalkovich Kastélyban.

A hivatalos program szerint csütörtökön 15 órától plenáris ülésre, ezt követően pedig sajtótájékoztatóra kerül sor. Pénteken 9 órától folytatódik a plenáris ülés, 14:30-tól pedig munkaértekezleteket tartanak. Szombaton reggel ismét plenáris üléssel kezdenek a résztvevők, akik délután Gödöllőre utaznak, ahol a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjátadó ünnepsége 18 órakor kezdődik a kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!