Sport

2011.11.29. 10:23

Hivatalos! A Renault megegyezett Raikkönennel

Budapest - A Formula 1-es Lotus Renault hivatalosan is bejelentette, hogy sikerült megegyeznie Kimi Raikkönennel, így a pilóta a csapat színeiben tér vissza a 2012-es szezonban.

Budapest - A Formula 1-es Lotus Renault hivatalosan is bejelentette, hogy sikerült megegyeznie Kimi Raikkönennel, így a pilóta a csapat színeiben tér vissza a 2012-es szezonban.A finn versenyző 2009-ben hagyta ott a Ferrarit és a száguldó cirkuszt, mert szerette volna kipróbálni magát a rali világában, amit meg is tett, de szeretett volna ismét együléses versenyautóban rajthoz állni. - adta hírül a formula.hu. A Renault két éves szerződést kötött 2007 világbajnokával.

Kimi nem akármilyen F1-es eredménylistával büszkélkedhet, hiszen 18 futamgyőzelme mellé 62 dobogós helyezést és 16 pole-pozíciót gyűjtött össze, és természetesen egy világbajnoki címet is, első Ferrari évében. Előtte a McLaren és Peter Sauber egyletét erősítette. A Renault idén az ötödik helyen végzett a konstruktőri bajnokságban, de jövőre forradalmi újításokat terveznek.

Boldog, hogy visszatérhet

Korábban a legtöbben arra tették volna a voksukat, hogy a finn nem tér már vissza az Forma-1-be, ha mégis, akkor a Williams csapatába, hiszen velük folytatott tárgyalásokat. Azonban idei teljesítményük sorsdöntő lehetett, bár Sir Frank Williams eredményes megállapodásokat kötött Katarban, ami igen jövedelmező lehet a következő szezonra nézve. Úgy tűnik viszont, hogy a kalkulációk helytelenek voltak, a 32 éves versenyző végül mégis a Lotus Renault istálló mellett tette le a voksát, akik jövőre nagyban gondolkoznak. 

„Nagyon boldog vagyok, hogy két év szünet után visszatérhetek az Formula-1-be." - nyilatkozta Kimi Raikkönen. "Köszönettel tartozom a Lotus Renault GP csapatának, amiért lehetőséget biztosítottak nekem. A Rali Világbajnokságban eltöltött két szezonom nagyon hasznos szakasza a pályafutásomnak, hatalmas tapasztalatot sikerült szereznem, de soha nem voltam képes azt kijelenteni, hogy az F1 okozta izgalmak már nem jelentenek számomra semmit. Könnyű döntést kellett meghoznom, a Lotus Renault GP-vel kapcsolatban, hiszen a terveik igen meggyőzőek a jövőt illetően. Most nagyon fontos szerepet kell betöltenem a csapat életében, hiszen a lehető legelőrébb szeretném juttatni őket a rajtrácson.”

Nem tudni, hogy ki lesz a csapattárs

Hogy ki lesz jövőre a finn csapattársa, jelenleg még nem tisztázott. Esélyes Bruno Senna, aki idén tesztpilótaként kezdte a Renaultnál, majd Heidfeld gyenge szereplésének köszönhetően állandó pilóta státuszba léphetett Vitalij Petrov mellett. Az orosz következő évi szereplése is kérdéses, hiszen az utóbbi időben igen csak elmérgesedett a kapcsolata kenyéradójával és oda-vissza mentek a gyűlölködő nyilatkoztatok csapat és pilóta között. Romain Grosjean, aki idén GP2-es bajnok lett és rendelkezik már F1-es tapasztalattal is, szintén egy lehetőség, hiszen tesztpilóta az egyletnél és a csapatfőnöknek, Eric Boulliernek is nagy kedvence a svájci-francia kettős állampolgár.

Korábban bejelentették, hogy Robert Kubica az idény elején még biztosan nem tér vissza a száguldó cirkuszba, hiszen egyenlőre nem érzi késznek magát a versenyzésre, szörnyű ralis balesetét követően, de nem zárható ki, hogy év közben mégis beül Raikkönen mellé egy Lotus-Renault versenygépbe. A lengyellel kapcsolatban egyébiránt egyre több pletyka szól, egy esetleges 2013-as Ferraris szerződésről is, de ez még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!