Sport

2011.11.20. 16:52

FTC-tiltakozás Böhn esetleges győri kinevezése ellen

Budapest, 2011. november 20., vasárnap (MTI) - Az FTC elnöksége közleményben tiltakozott az ellen, hogy Karl Erik Böhn, a válogatott szövetségi kapitánya legyen a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának új vezetőedzője.

Budapest, 2011. november 20., vasárnap (MTI) - Az FTC elnöksége közleményben tiltakozott az ellen, hogy Karl Erik Böhn, a válogatott szövetségi kapitánya legyen a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának új vezetőedzője.

A vasárnap közzétett állásfoglalás kimondja: "elfogadhatatlannak tartanánk, ha Böhn úr kapitányi munkája mellett egyúttal klubedzői feladatot is vállalna, vállalhatna, különösen, ha ez a válogatottba játékosokat adó klubok megkérdezése nélkül történne meg. Aggályosnak tartjuk, hogy amennyiben mégis Böhn úr lesz a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, akkor vele együtt mind a három, világversenyeken induló korosztályt győri kötődésű szakember vezetné, hiszen az elmúlt héten a két utánpótlás szövetségi kapitány személyében szintén ehhez a klubhoz tartozó szakemberek kerültek kinevezésre. A kinevezéseket ráadásul egyetlen esetben sem előzte meg komoly szakmai konzultáció, az utánpótlás klubok vezetőségét és a ligát sem avatták be az előzményekbe. Reméljük, minden érintett mérlegeli és elfogadja érveinket, és ebben az esetben nem kényszerülünk abba a roppant sajnálatos helyzetbe, hogy mérlegeljünk kelljen a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalásának lehetőségeit."

A fővárosi klub azt sem támogatja, hogy egy klub két csapatot is indíthasson a nemzeti bajnokság első osztályában. A győriek második együttese jelenleg, kilenc forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezeti az NB I/B nyugati csoportját, azaz jó esélye van arra, hogy feljusson az élvonalba.

"Amennyiben az előző két pontban megfogalmazott aggályaink ellenére megvalósulhatnak a Győri Audi ETO KC elképzelései, akkor a továbbiakban egy ilyen mértékű egyoldalú dominanciához nem tudunk díszletként szolgálni a nemzeti utánpótláscsapatok edzőit tekintve" - áll a közleményben.

A Magyar Kézilabda Szövetség - ahogy a honlapján vasárnap késő este közzétett reagálásból kiderül - a médián keresztül értesült az FTC közleményéről.

"A Magyar Kézilabda Szövetség fontosnak tartja leszögezni, hogy az új vezetési struktúrában maximálisan törekszik arra, hogy a szakmai, egyeztetési fórumok minden érintett klub számára hozzáférhetőek legyenek, ezáltal a döntéshozatal során több szempontot is meg lehessen vitatni. Az MKSZ szándéka, hogy az érintettekkel ezeken a fórumokon – Hivatásos Liga, újjászerveződő bizottsági struktúra, stb. – történjen meg az egyeztetés és ne a médián keresztül kelljen üzeneteket megfogalmazni." - áll a szövetség közleményében.

Az utánpótlásedzők kinevezésével kapcsolatban az MKSZ a következőképpen reagált:

"Az MKSZ elnöksége legutóbbi ülésén számos fontos döntést hozott az utánpótlás válogatottakkal kapcsolatban. Többek között megfogalmazódott, hogy az MKSZ elhatározása olyan főállású utánpótlásedzők alkalmazása, akik számos területen segíthetnék az országszerte utánpótlással foglalkozó szakemberek munkáját. Ezért a mostani személyi döntések minden esetben ideiglenesek, kizárólag a következő nyár végéig szólnak, amikorra az MKSZ megteremti ennek anyagi feltételeit. Ezeket a döntéseket – ahogyan minden hasonló esetben – alapos szakmai egyeztetés előzte meg.

Fontos megjegyezni, hogy az NB1-es csapatok véleményét a Liga elnöke, Kővári Árpád ismertette az elnökség tagjaival, aki a klubok nevében támogatóan nyilatkozott az új edzők személyéről. Érdemes tudni, hogy a három női utánpótlás-válogatottnál (serdülő, ifjúsági és junior) dolgozó hat szakember fele (azaz Szarka Éva, Pádár Ildikó és Vladimir Golovin) éppen az FTC női csapatainál edzősködnek – kiválasztásuk kizárólag szakmai tudásuknak volt köszönhető, nem pedig klubkötődésüknek. Az ifjúsági válogatott irányításával megbízott Danyi Gábor 2011 augusztusa óta valóban a Győri AUDI ETO KC-nál dolgozik, ám ő már 2001 óta, azaz tíz esztendeje vesz részt ebben a munkában."

Az NB I szabályaival kapcsolatban az MKSZ úgy fogalmaz, hogy a Bajnoki Rendszabályok az FTC felvetését megválaszolják, ugyanis nem teszik lehetővé, hogy egy klub két csapatot is indítson ugyanabban az osztályban.

"Ez a kérdés jelenleg egyetlen szakmai fórumnál sincs napirenden." - hangsúlyozza a közlemény.

A női válogatott szövetségi kapitányának ügyében az MKSZ elismeri, hogy a Győri Audi ETO KC vezetősége az utóbbi napokban megkereste a szövetséget egyeztetés céljából Karl Erik Böhn szerződtetésével kapcsolatban.

"Ennek a megbeszélésnek a kimeneteléről korai lenne beszélni, hiszen még maga az érintett sem tartózkodik idehaza, így szakmai egyeztetésre sem kerülhetett sor." - áll a közleményben, amely aláhúzza, hogy "A Magyar Kézilabda Szövetség megerősíti azt az elhatározását, hogy a magyar kézilabdázás jövőjét minden érdekelttel közösen alakítsa. A sportág számára a nemzeti válogatottak a legfontosabbak, így azok érdeke és szakmai előmenetele független az egyes klubok érdekeitől. Abban hiszünk, hogy a vitákat az MKSZ szakmai fórumaiban kell lefolytatni, amelyek véleményére az újjáalakult elnökség mindenkor támaszkodni kíván."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!