Sport

2011.11.20. 12:38

A spanyolok varázsitaláról beszélt egy interjúban Yannick Noah

Párizs (MTI/AFP) - Komoly indulatokat váltott ki Yannick Noah legutóbbi nyilatkozata, melyben úgy fogalmazott, hogy a spanyol sportsikerek hátterében Asterix varázsitala áll, s egyébként is jobb lenne, ha úgy általában engedélyeznék a doppingolást.

Párizs (MTI/AFP) - Komoly indulatokat váltott ki Yannick Noah legutóbbi nyilatkozata, melyben úgy fogalmazott, hogy a spanyol sportsikerek hátterében Asterix varázsitala áll, s egyébként is jobb lenne, ha úgy általában engedélyeznék a doppingolást.

"Ma a sport kicsit olyan, mint az Asterix az olimpián című filmben: ha nincs varázsitalod, nehéz nyerni - állapította meg a Le Monde szombati számában a hazájában rendkívül népszerű korábbi teniszező, kitérve a labdarúgásban, a kosárlabdában és a Tour de France-on megfigyelhető spanyol dominanciára. - Ne legyünk álszentek. Természetesen tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmének elvét, de ma már senki sem balek. A legjobb megoldás az lenne, ha elfogadnánk és engedélyeznénk a doppingolást, és akkor mindenkinek lehetne varázsitala."

David Douillet francia sportminiszter "súlyosnak" és "felelőtlennek" nevezte Noah kijelentéseit. "Bizonyítékkal kell alátámasztani, ha mondunk valamit - szögezte le a France 2 televízió egyik szombat esti adásában a tárcavezető, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cselgáncsozó, aki szerint Noah nyilatkozata megdöbbenést keltett a francia sportban. David Douillet saját maga példáját hozta fel annak alátámasztására, hogy doppingolás nélkül is lehet nyerni, egyúttal jelezte: ő éppen ellenkező utat jár be, mint amit Noah javasol, szeretné elérni, hogy a doppingolókat az eddigieknél komolyabb, sporton túlnyúló szankciókkal lehessen sújtani.

"Ezzel a tisztán készülő versenyzőket védenénk, a hatóságoknak pedig lehetőséget teremtenénk a hatékonyabb fellépésre" - tette hozzá. Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke a Marca című lap internetes oldalán reagált Noah szavaira, mondván: azoknak, akik nem ismerik a tényeket, nagyon nehéz megérteni, mi áll a spanyol sikerek mögött. "A munka a siker kulcsa" - adta meg a választ.

Az As című újságban megnyilatkozó José Luis Saez, a Spanyol Kosárlabda Szövetség elnöke szerint az 1983-as francia nyílt teniszbajnokság győztese "felelőtlen" és féltékeny". Utóbbi minősítésével arra utalt, hogy a francia kosárlabda-válogatott, melyben ott volt Yannick Noah fia, Joakim is, a szeptemberi, litvániai Európa-bajnokság döntőjében vereséget szenvedett a spanyol együttestől. Douillet és Saez egyébként a hétvégén összefutott Párizsban, ahol előbbi a 2015-ös francia kosárlabda Eb-pályázatot igyekezett népszerűsíteni. Noah kijelentései nyomán nem tehetett mást, Franciaország és annak kormánya nevében bocsánatot kért a spanyol sportvezetőtől.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!