Sport

2011.10.03. 14:05

Tabaka, aki legyőzte a világbajnokot

A krakkói versenyen Greg Hancockot és korábbi GP-menőt is megelőzött a debreceni motoros.

A krakkói versenyen Greg Hancockot és korábbi GP-menőt is megelőzött a debreceni motoros.

A salakos idény vége Tabaka József sikereitől hangos, hiszen a Magosi Norberttel elért páros Európa-bajnoki ezüstérem és az egyéni Eb-n elért nyolcadik hely után itt egy újabb remek teljesítmény: a debreceni vaspapucsos a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Krakkóban megrendezett meghívásos viadalon. A lengyelországi eredmény értékét növeli, hogy Tabaka az újdonsült világbajnokot, az amerikai Greg Hancockot és a korábbi Grand Prix-menőt, Grzegorz Walaseket is megelőzte.

Hatalmas élmény

– A verseny előtt a startlistát elnézve már azzal kiegyeztem volna, ha a legjobb nyolc közé bekerülök valamilyen módon. Aztán olyan rosszul kezdtem a versenyt, hogy már mindent megadtam volna, ha eljutok a nyolcig. A szokásokkal ellentétben nagyon kemény volt a pálya, ugyanis a két legnagyobb sztárnak, Greg Hancocknak és Janusz Kolodziejnak ez volt a kikötése. Szerencsére a motorcsere után elkaptam a fonalat, és a 20 futamos alapszakaszt követően bekerültem a legjobb nyolc közé – elevenítette fel a viadal részleteit Tabaka, s azzal a futammal folytatta, ami hatalmas sikert hozott a számára.

– Világklasszisokkal mérkőztem a döntőbe jutásért, ami igazán feldobott. Ráadásul szerencsém is volt, mivel Kolodziej kiválasztotta a legjobb starthelyet, a piros pozíciót, viszont óriási meglepetésre Hancock a fehérről akart indulni, így nekem megmaradt a kék hely, Walasek pedig a sárgáról vághatott neki az etapnak. Kolodziej lestartolta a mezőnyt, viszont nekem is jól sikerült az indulás, így meg tudtam szerezni a második helyet, amit megtartottam négy körön át Hancock előtt. Fantasztikus élmény volt legyőzni a világbajnokot, s ez óriási doppingot jelentett a fináléra, ahol újra meglepetést akartam okozni. A döntőben már nem volt akkora mázlim, a legrosszabb starthely, a fehér jutott nekem, így már annak is örültem, hogy az ukrán Karpovot megelőztem a start után, s így megszereztem a harmadik helyet – mondta még mindig büszkeséggel a hangjában a 22 esztendős salakos.

Nem csalódtak

Tabaka elmondta, a krakkói közönség túl sokat nem kapott az amerikai legendából, mivel közvetlenül a versenyzők bemutatása előtt érkezett, s az elveszített elődöntő után már távozott is a stadionból.

– A depóban sikerült beszélnem vele pár szót, természetesen gratuláltam neki az újabb világbajnoki címéhez. Mint mindig, most is nagyon közvetlen, mosolygós volt, azaz nem csalódtunk benne – zárta élménybeszámolóját Tabi.

HBN-BN

Meggyőzte a vezetőket is

Tabaka a nemzetközi viadalon elért harmadik hellyel úgy tűnik, meggyőzte a lengyel ligás klubjának vezetőit is.

– Nagyon hullámzó volt az évem Lengyelországban. Jól kezdtem a szezont, viszont a kulcscsonttörésem után elveszítettem a fonalat, aztán a vége felé újra belelendültem. A Wanda Kraków vezetői nem titkoltan csalódottak voltak az egész idényemet illetően, viszont ezzel a harmadik hellyel úgy tűnik, meggyőztem őket. A viadal után megbeszélésre hívtak az illetékesek, s szerződést ajánlottak a következő idényre, ami nagyon jól esett – mondta Tabaka, aki azt is elárulta, a krakkói szurkolók az év versenyzőjének választották, s ajándékokkal lepték meg a verseny előtt.


Nagyszerű sikert ért el Tabaka József a lengyelországi Krakkóban megrendezett meghívásos viadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!