Sport

2011.10.06. 16:12

A Hópárduc talpra áll - Dokumentumfilm Erőss Zsolt hegymászóról

Budapest, 2011. október 6., csütörtök (MTI) - Erőss Zsolt hegymászó lavinabalesete utáni felépülését, majd az ezt követő újabb csúcstámadásokat mutatja be A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilm, amelyet péntektől vetítenek a mozikban.

Budapest, 2011. október 6., csütörtök (MTI) - Erőss Zsolt hegymászó lavinabalesete utáni felépülését, majd az ezt követő újabb csúcstámadásokat mutatja be A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilm, amelyet péntektől vetítenek a mozikban.

 

Erőss Zsolt, a Mount Everestet elsőként meghódító magyar hegymászó 2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában, sérülései miatt jobb lábát térdtől lefelé amputálni kellett.

A négy országban - Nepál, Kína, Ausztria és Magyarország - 18 hónapon át forgatott dokumentumfilm bemutatja a kórházban töltött napokat, a rehabilitációs tornákat és edzéseket, az első lépéseket a műlábbal, a családjával töltött pillanatokat, valamint a felkészülést az újabb megmérettetésre a hegyen. Erőss Zsolt ugyanis már a kórházi ágyán elhatározta, hogy szeptemberben nekivág a Himalájának egy újabb 8000 méter fölötti csúcs meghódítására.

A genetika és a sok munkával elért eredmények adták együttesen az erőt a talpra álláshoz - fogalmazott Erőss Zsolt csütörtökön, a mozgókép sajtóvetítése után az MTI-nek. Mint mondta, a média elől nem lehet elbújni és amikor felvetődött a film elkészítésének ötlete, arra gondolt, hogy ez mindenképpen "szép hegymászós" film lesz, csak "jót lehet belőle kihozni." Persze sokkal több lett ennél, mert életének olyan periódusát mutatja be, amely nagyon küzdelmes és nehéz volt. Voltak természetesen rendezői koncepciók, például hogy "legyen valamilyen mélypont", de ezt nem sikerült kihoznia magából. Nem érzi ugyanis azt, hogy ez így rossz élet lenne. A Cso-Oju megmászásakor még mindkét lába gyengébb volt, és a csonk sem volt jó, de érezte, hogy szépen halad és a "rehabilitációs" túra nagy tapasztalatot jelentett. Ez év májusában a Lhoce csúcsának elérésével pedig megmászta kilencedik nyolcezres csúcsát. Sokak számára példa lett az a kitartás és erő, amellyel küzdött a "teljes" élet lehetőségéért, ehhez pedig neki a hegymászás is hozzátartozik.

Soha nem esik pánikba

Erőss Zsolt egyszerű gondolkodású ember, aki soha nem esik pánikba – fogalmazott Tősér Ádám, a film producere az MTI-nek, hozzátéve: amikor megkeresték őt a film ötletével, nagyon "jól fogadta", talán még jól is esett neki az "emberi törődés", a látogatások és beszélgetések. A stáb követte Erőss Zsoltot az egyre nehezebb terepeken, végül a Nepál és Tibet határán fekvő, 8201 méter magas Cso-Oju expedícióra is. A stáb tagjai természetesen teherhordókkal és oxigénpalackokkal felszerelkezve vágtak neki az útnak: amíg a rendező a 11 órás menet után leült és pihent, a serpa felépítette a sátrat. Az expedíció résztvevői ellenben nekiálltak sátorhelyet lapátolni, hiszen ők alpesi stílusban másztak. A film elkészítéséhez a legnagyobb nehézséget a pénz megszerzése jelentette - tájékozatott a producer, hozzáfűzve: a stáb nagyon ügyes volt és jól kezelték a nehézségeket. Természetesen nagyon gondosan kellett kiválasztani a felszerelést, a kamerát például jégkamrában tesztelték fél órán keresztül.

Erőss Zsolt 1968-ban született Csíkszeredán. A hegymászással 13 éves korában ismerkedett meg, első túrái a Békási szoros szikláira vezettek. Édesanyjával és testvérével 20 éves korában telepedtek át Magyarországra, ahol sokáig ipari alpinista munkákból élt. Az első nagyobb túrája a Kaukázusban található 5642 méter magas Elbrusra vezetett. Mivel a volt Szovjetunió területén található mind az öt 7000 méter fölötti hegycsúcsot megmászta, egyetlen magyarként kiérdemelte a "Hópárduc" címet. Tagja volt az első Magyar Mount Everest Expedíciónak 1996-ban, de a csúcsot végül hat évvel később, 2002-ben sikerült meghódítania. A Földön található tizennégy 8000 méter fölötti hegycsúcsból már kilencet elért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!