Sport

2010.08.26. 21:37

Lékó belőtte a "tizenegyest"

<p>Miskolc - A második nap után döntetlenre áll a miskolci rapidsakk fesztivál.</p>

Vajon hogyan aludt Lékó Péter, aki szerdán hátrányba került Borisz Gelfanddal szemben? Mit próbál bevetni a magyar nagymester hátrányának ledolgozása érdekében? Újra győzelemre tör-e az izraeli, vagy előnyének megőrzésére rendezkedik be? Csütörtökön ezek a kérdések foglalkoztatták a Miskolci Nemzeti Színház nézőterén helyet foglalókat.

Hetvenegy lépésben

Harmadszorra is az orosz védelem került terítékre. A 14. lépésben Lékó átmeneti gyalogáldozatot kínált, amit Gelfand elfogadott. Az izraeli rövid sánccal helyezte biztonságba királyát, ugyanezzel a harci művelettel a magyar nagymester kivárt. A küzdő felek nem tudtak álláselőnyt kicsikarni, a ,,fogáskereséshez" a tavalyi Vk-nyertes tizenhárom perccel több időt használt el. Lékó aktív futópárjával ellenőrzése alá vonta a centrumot, egyben fenyegette Gelfand h2-es gyalogját. A 21. lépésben a szegedi klasszis is a rövid oldalra sáncolt. A 25. lépésben jött a vezércsere, majd a d-vonal felügyeletéért folyt a csata. A bástyacserék után tükörkép alakult ki, így várható volt a remi, amely némi izgalom után Gelfand értékesíthetetlen gyalogelőnyével a 71. lépésben ért véget.

Gyalogelőnnyel került ki

A negyedik partiban a világossal játszó Lékó a kiegyenlítésért indult csatába. A megnyitásban az elsőhúzó számára alakult jobban a parti, komoly bonyodalmak keletkeztek sötét állásában. Futó b5-el lekötötte Gelfand huszárát, a válaszlépés pedig tizenhárom perces töprengés után született meg. A 16. lépésben Lékó vezért kapott bástyáért és huszárért, majd az izraeli visszaszerezte a „kölcsönt". A lebonyolításból a legjobb hazai sakkozó gyalogelőnnyel került ki, sőt állása egyenesen kellemes volt számára. „Most Peti a vadász Gelfand pedig a vad" – jegyezte meg találóan Berkes Ferenc nagymester-szakkomentátor. A végjáték időzavarában Lékó gyalogelőnyt szerzett, futballnyelven szólva 11-eshez jutott, mégiscsak ritkán látható körülmények között nyert: az izraeli „leesett", túllépte a gondolkodási időt és ezzel veszített.

Az állás a 4. parti után: Lékó – Gelfand 2-2.

Pénteken szünnapot tartanak, de a játékosok nem maradnak program nélkül: az ITC-székházban 17 órakor közönségtalálkozót rendeznek. A nagymesterek pályafutásukról és terveikről beszélnek, valamint játszmákat elemeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!