Sport

2010.02.20. 14:44

VANCOUVER 2010 - brit siker

<p>Elragadtatásának adott hangot szombaton a brit kormányfõ a brit szkeleton versenyzõ, Amy Williams pénteki esti vancouveri gyõzelmével kapcsolatban.</p>

Gordon Brown azt mondta, hogy a 27 éves brit sportoló olimpiai bajnoki címének értékét az is növeli, hogy Robin Cousin 30 évvel ezelõtti férfi mûkorcsolya gyõzelme óta nem ért el egyéni sikert brit versenyzõ téli olmpián.

A Downing street-i brit miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a kormányfõ is végigizgulta az utolsó futamot, amelynek végén Amy Williams aranyérmet szerzett. A közlemény gratulál Amy Williamsnak, aki elõtt 1952-ben nyert utoljára brit nõ, és 1980-ban brit sportoló téli olimpiát. A közlemény nem említi, hogy Williams gyõzelmét megóvták a kanadaiak és az amerikaiak, mert állításuk szerint nem engedélyezett sisakban versenyzett. A sportági szövetségi végül elutasította az óvásokat.

A szkeleton a szánkónál is régebbi sport: az 1800-as években a svájci Sankt Moritzban fejlesztették ki. Eleinte nem fejjel lefelé siklottak, és a nevét is 1892-ben kapta, mert az új sporteszköz csontvázra emlékeztette az embereket. A nõi és a férfi szkeletont a szánkóval azonos pályán tartják. A versenyzõknek nem háton fekve lábbal elõre, hanem hason fekve fejjel elõre kell lecsúszniuk a jégteknõben. A szkeleton a pálya egyes szakaszain elérheti a 130 km per órás sebességet is. A pálya 1,2 kilométer hosszú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!