Sport

2009.01.01. 15:06

Az egykori maffiafőnök szerint manipulálják a meccseket

<p>Az egykor hírhedt New York-i maffiafőnök, Michael Franzese szerint sportfogadásra szakosodott bűnözők manipulálják a teniszmeccsek egy részét.</p>

Colombo-klán korábbi feje az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában közölte, ha évekkel ezelőtt nem tért volna jó útra, most biztosan beszállna a felettébb jól jövedelmező bizniszbe. A 80-as évek egyik legtekintélyesebb maffiafőnöke legutolsó, több mint tíz éves börtönbüntetése alatt "javult meg", szabadulás óta létrehozott egy alapítványt, amely főleg fiatal játékosoknak, versenyzőknek igyekszik tanácsot adni, hogyan kerüljék el a sportmaffia csapdáit. Franzese ezen kívül előadásokat is tart, országos körútján beszélt már ATP- tornákon induló élteniszezőkkel, NBA-kosarasokkal, MLB-ben játszó baseballosokkal, illetve egyetemeken tanuló fiatal sportolókkal.

Elmondta: korábbi "kapcsolatai" súgtak neki, hogy leginkább a teniszben van jelen a szervezett bűnözés. "Ha még bűnöző lennék, én is a teniszt választanám, hiszen hatalmas pénzdíjak vannak, és egy adott meccsen csak egy játékost kell megvenni, hogy bejöjjön a fogadás" - mondta. Franzese utalt arra, hogy már 2007 márciusában találkozott ATP-játékosokkal, akik jelezték neki, hogy gondok vannak a teniszben. Öt hónappal később a profi férfi teniszezők szövetsége vizsgálatot indított az orosz Nyikolaj Davigyenko ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy eladta a meccsét az argentin Martin Vassallo-Arguello ellen. A szövetség végül nem talált bizonyítékot a csalásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!