Sport - Sakk

2019.02.08. 13:43

Az aranyérem múlik a döntésen

Miskolc - Még mindig nem dőlt el az ASE Paks – DVTK NB I-es sakkcsapat bajnoki mérkőzés sorsa.

Miskolc - Még mindig nem dőlt el az ASE Paks – DVTK NB I-es sakkcsapat bajnoki mérkőzés sorsa.

Az NB I-es sakk csapatbajnokság 4. fordulóban a diósgyőriek az örök dobogós Paks otthonában ültek asztalhoz. Mivel korábban legyőzték a címvédő Tungsram Aquaprofit Nagykanizsai SK gárdáját, így abban a reményben keltek útra, hogy újabb sikerük esetén – az erőviszonyok ismeretében – gyakorlatilag aranyérmesnek tekinthetők. Várt diadaluk, vagy legrosszabb esetben a döntetlenjük elmaradt, a mérkőzést 6.5–5.5 arányban elveszítették. Viszont a meccs után óvtak.

Nem írta alá

– Vezető pozíciónk megtartásához elegendő lett volna számunkra a 6–6 is – mondta dr. Mátyás Imre, a diósgyőriek szakosztályvezetője. – A találkozó kulcspartiját az első tábla jelentette: Harikrishna ellenfele Almási volt. Az órával többször baj volt, a szerkezetek állandóan meghibásodtak, ezért többször cserélték az időmérőt. Kritikus pillanatokban a versenybíró nem tudta beállítani az órát, hogy az egyéb, technikai jellegű zavarokról már ne is beszéljek. A folyamatos „cirkusz” vége az lett, hogy Almási nagymester döntetlent ajánlott indiai ellenfelének, de jelezte, hogy a játszmalapot nem írja alá.

A helyszínen ugyan beírták a 6.5–5.5-ös végeredményt, ezt azonban a diósgyőriek nem fogadták el. Ennek jegyében a már említett Almásin kívül dr. Mátyás Imre sem szignálta az eredményjelentő lapot, és arra a jogi álláspontra helyezkedett, hogy a meccs 6–5-ös paksi vezetésnél félbeszakadt.

Elutasították

– A rendezés kritikán aluli volt – folytatta a piros-fehérek szakosztályvezetője. – A szűkösség, a nagy zaj, a mellékhelyiségbeli hiányosságok együttesen méltatlanok voltak az élvonal rangadójához. A tárgyi feltételek is hiányoztak, a két szupernagymester párharcában háromszor cseréltek órát, az i-re pedig a versenybíró kritikán aluli működése tette fel a pontot. A mérkőzés végén jeleztem, hogy óvást fogok benyújtani, és ezt meg is tettem.

Időközben megszületett a Magyar Sakk Szövetség illetékes testületének határozata: a DVTK beadványát elutasították és a 6.5–5.5-ös eredményt állapítottak meg.

– Az első fokú döntést nem fogadtuk el, klubunk fellebbezését pedig határidőn belül beadtam – folytatta dr. Mátyás Imre. – Most valamennyien a másodfokú határozatot várjuk, amely remélem, hogy kedvező lesz számunkra.

ÉM-KT


Sakk: az NB I. állása a 4. forduló után

1. Atomerőmű SE Paks 7 csapatpont 29 táblapont

2. Tungsram Aquaprofit NSK 6 csapatpont 34 táblapont

3. Diósgyőri VTK 6 csapatpont 28 táblapont

4. HVSE-Infraplan 5 csapatpont 29.5 táblapont

5. Aquaréna Kőbánya SC I. 5 csapatpont 23 táblapont

6. Dunaharaszti MTK 4 csapatpont 25 táblapont

7. Pénzügyőr SE 4 csapatpont 23.5 táblapont

8. Z. Csuti-Hydrocomp SK 2 csapatpont 22.5 táblapont

9. Duocor-Makói SVSE 1 csapatpont 17 táblapont

10. Maróczy SE 0 csapatpont 8.5 táblapont

Megjegyzés: elsőként a táblapont rangsorol, azonosság esetén a táblapont határozza meg a sorrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!