Sport - Sakk

2008.11.30. 14:56

Mozaikok a drezdai sakkolimpiáról

<p>A németországi Szász-Svájcban lévő Drezda a napokban adott otthont a sakkolimpiának, amelyen a magyar férfi és női válogatott is asztalhoz ült.</p>

A kéthetes eseményre teljesen megtelt a Kongresszusi központ és ez némi meglepetést jelentett, a sportág nagyfokú elterjedését, népszerűsödését jelenti. Több ezer néző, zsúfolt nézőtér jellemezte az eseményt, pedig 10 euró volt a belépőjegy.

Karpovot ünnepelték

Ki kapta a legnagyobb tapsot? Ki nyilatkozott a legtöbbször? Anatolij Karpov, az orosz exvilágbajnok.
Pedig körülötte sétált Kramnyik, Topalov, Ivancsuk, Morozevics, Szvidler, Aronjan, Karjakin, Kamsky, Carlsen, Gelfand, Polgár Zsuzsa, a legendás Korcsnoj, a németek házikedvence, Juszupov – és még nagyon sokan.
Karpovot vagy kétszázan fényképezték és legalább húsz kamerát „szegeztek” rá. A sakkozás valaha élt egyik legnagyobb alakját felállva ünnepelték!
A körítéssel egyébként elégedettek voltunk. Akkreditációs kártyánkkal benézhettünk a FIDE-irodába, néhány tanácskozásra, a szinte mindenhová. Az ajándékboltokban „mázsára” vásárolhattuk a kisebb és nagyobb, valamint az olcsóbb és drágább ajándéktárgyakat.

Kitárulkoztak, kampányoltak

Bemutatkoztak a soron következő színhelyek: az oroszországi Hanti-Manszijszk, a törökországi Isztambul és a 2014-es olimpiára kandidáló norvégiai Tromsö is. Ott futottunk össze Magnus Carlsen apukájával, akit emlékeztettünk arra, hogy nem is olyan régen Miskolcon járt a fiával. Természetesen jóleső érzéssel gondolt vissza fiának Lékó Péter ellen vívott partijaira.

Karjakin töprengéséről

Ott-tartózkodásunk idején, az orosz-ukrán és a magyar-kubai meccset testközelből figyeltük. Érdekes volt Karjakin nagymester húzása. Miután a bíró elindította az óráját, percekig nem lépte meg nyitólépését, töprengett.
Nem tudtuk, hogy vajon min? Nem döntötte el jóelőre, hogy milyen megnyitást választ? Mi az, amin ilyenkor, világos színnel, gondolkodni kell?

Lékó ajándékot adott

Lékó Péter nagyon kedves volt. Odajött hozzánk, mosolygott, nyújtotta a kezét, a poharát pedig Szabó Leonnak, a Kazincbarcikai VSC NB I-es csapata miskolci tagjának adta. Szabó Istvánhoz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség elnökének ezt mondta: „Örülök, hogy megjöttek a miskolci szurkolóink, barátaink.”
Péter Dominguezzel játszott, partija remi lett. A játszma előtt baráti hangon beszélgettek, ez természetes, régi vetélytársak, a kubai pedig többször szekundált már nagymesterünknek.

Petroszjan kávét vitt

Arsak Petroszjannal, Lékó Péter apósával szintén összefutottunk és öleléssel köszöntöttük egymást. Sok ideje nem volt, örmény szövetségi kapitányként figyelte játékosai vitézkedését és éppen kávét vitt Aronjannak. Petroszjan ismét kiválóan vezette csapatát, az örmény férfiak ismét olimpiai bajnokok lettek.

Topalov aláírásai

A bolgárok éltáblása Veszelin Topalov volt. Amikor leült az asztalhoz, megigazította figuráit, de közben szórta az aláírásokat. Rezzenéstelen volt az arca, igaz, a hozzá oroszul intézett kérdésekre sem válaszolt.
Ki jöhet jövőre Miskolcra, Lékó Péter soron következő ellenfeleként? Bizony eszünkbe jutott, hogy akár Topalov is.
Frederic Fridel, az egyik legnépszerűbb internetes sakkportál tulajdonosa pedig közölte, hogy akár a világbajnok indiai Anand is Miskolcra látogathat. Elmondtuk neki, hogy ebben a kérdésben a város polgármestere, Káli Sándor és minden bizonnyal Lékó Péter német menedzsere, Carlsten Hensel mondja majd ki a döntő szót.
Kolodzey Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!