Sport - Foci

2017.12.08. 10:58

Ötven éve történt: Albert Flórián lett Európa legjobb labdarúgója

Magyarok az Aranylabda közelében – emlékezés a régi szép időkre.

Magyarok az Aranylabda közelében – emlékezés a régi szép időkre.

Éppen ötven éve, 1967 végén szavazták meg Európa legjobb labdarúgójának az újságírók Albert Flóriánt, így ő kapta a France Football labdarúgószaklap által 1956-ban alapított „Aranylabda” díjat. Azóta is ő az egyetlen magyar labdarúgó, aki ezt a címet kiérdemelte.

Eleinte csak európai játékosok kaphatták meg a díjat, de 1995 óta az Európában játszó más nemzetiségű is elnyerheti, sőt 2007 óta már a világ bármely országában játszó játékos is. Közben a szavazásra jogosultak összetétele is megváltozott, ezért sokan mondják, hogy ma már egy show-műsorrá változott, és nem is mindig a legjobb kapja… Hát ezt döntse el mindenki magában!

A szavazás után azt is nyilvánosságra szokták hozni, hogy kik voltak a további helyezettek, illetve egyáltalán kik kaptak szavazatot. Albert Flórián az 1967-es első helyezésén kívül még hat alkalommal szerepel a listán. Először 1959-ben, mindössze 18 évesen került szóba a neve, és az Aranylabdát megelőzően, 1966-ban 5. helyezést ért el. Ebben az évben (valószínűleg a jó vb-szereplésnek köszönhetően) még két magyar játékos követte őt, Bene Ferenc a 6., Farkas János a 7. helyen végzett.

Néhány magyar vonatkozású érdekesség még az Aranylabda-szavazásokról. Az első alkalommal, 1956-ban három magyar volt az első tízben, az „aranycsapat” három játékosa, Puskás, Bozsik és Kocsis. Puskás Ferenc, már a Real Madrid játékosaként, 1960-ban 2. lett a szavazáson, de még 1965-ben, 38 évesen is szerepel a listán. Aztán a ’70-es években is szerepelnek magyar játékosok szép számmal a szavazáson, az első tízbe utoljára Nyilasi Tibor került be, 1977-ben a 7. helyre szavazták. Utoljára 1985-ben került szóba magyar játékos neve, akkor Détári Lajos és Nyilasi Tibor holtversenyben a 21. helyen végzett. És azóta semmi… Igaz, utoljára 1986-ban szerepelt Magyarország a labdarúgó-vb-n…

Még egy érdekesség. Eddig egyetlen kapus lett az Aranylabda birtokosa, a szovjet Jasin, de az „aranycsapat” kapusa, Grosics Gyula három alkalommal is ott volt a legjobbak között!

És végül álljon itt egy lista, hogy kik voltak azok a magyar játékosok, akik valaha is szóba jöttek a szavazásnál. Zárójelben, hogy hány alkalommal. Albert Flórián (7), Bene Ferenc (6), Puskás Ferenc (5), Nyilasi Tibor (5), Grosics Gyula (3), Tichy Lajos (3), Törőcsik András (2) Bozsik József (2), Kocsis Sándor (2), Sándor Károly (2), Göröcs János (2), Dunai Antal (2), Farkas János (2), Kubala László (1), Szűcs Lajos (1), Solymosi Ernő (1), Bundzsák Dezső (1), Détári Lajos (1).

- Mező István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!