Sport - Foci

2017.09.13. 10:16

Futsal Eb-pótselejtező - Minimális előnyt szereztek a magyarok

Miskolc - A magyar férfi futsal válogatott egy góllal nyert az Eb-pótselejtező első mérkőzésén.

Miskolc - A magyar férfi futsal válogatott egy góllal nyert az Eb-pótselejtező első mérkőzésén.

Az Európa-bajnoki részvételért zajló selejtező kuparendszerű párharcának első meccsét játszották kedden este a miskolci városi sportcsarnokban. A házigazda Magyarország és az ellenfél Lengyelország számára az a tét ebben a csatában – amelynek visszavágója két hét múlva lesz Koszelinben –, hogy melyik együttes vehet részt a jövő évi szlovéniai, 12 csapatos kontinensbajnokságon január 30. és február 11. között, Ljubljanában.

Azerbajdzsánban

A magyar válogatott abban a reményben várhatta ezt a csatát, hogy negyedszer is kiharcolhatja az Eb-szereplést, a lengyelek pedig a második alkalommal igyekeztek ugyanezt elérni. A piros-fehér-zöld színek képviselői tavasszal Azerbajdzsánban harcolták ki a jogot a pótselejtezős részvételre azzal, hogy a csoportselejtezőben a házigazda azeriek mögött másodikként végezve megelőzték a bosnyák és az albán válogatottat, míg a lengyelek azok után készülhettek erre a párharcra, hogy a spanyolok és a szerbek mögött harmadikok lettek saját csoportjukban.

A meccs elején a hazai együttes rendre a klasszis Dróthot kereste a támadások befejezésénél, aki egy kapu fölé lövés után a 2. percben már munkát adott a lengyel kapusnak. Az elején egy picit zavarban lévő vendégek hamar cserélgettek, a magyarok négy percen át „bírták”, ekkor jött fel az új sor, Dávid R., Trencsényi, Horváth N. és Rábl akkor, amikor a fehér mezeseknél már az első sor szivárgott vissza. Az 5. percben Gladczak kaput eltaláló bombája jelezte, hogy a lengyelek meccsben vannak, és ekkor már kiegyenlített játékot láthattak a nézők, szurkolók. Peregtek a másodpercek, a percek, mindkét oldalon keresték a fogást a csapatok, de igazán váratlan dologra egyik fél sem volt képes. Egészen a 12. percig, amikor egy jobboldali sarokrúgás után a védőkről kipattanó labdát Trencsényi tette középre a sarokból, és az üresen érkező Horváth N. 4 méterről a kapuba vágta a passzt (1-0). A vendégek a folytatásban jelezték, hogy ez az állás nem jó nekik, hamar összehoztak egy olyan támadást, amelyben három lövés is volt, a túloldalon válaszként Hosszú találta meg kis híján a kapu torkában Dróth fejét a labdával. A 15. perc végén Mizgajski szabadrúgását védte Tóth Gy., aztán a hajárban megbillent a pálya, a magyar együttes több gólszagú akciót hozott össze. Rábl előbb közelről vétette el a kaput, majd távolról, ez utóbbi sokkal jobban tetszett a magyar tábornak. Aztán Hosszú remek megmozdulásai következtek: előbb egy ígéretes beadása volt, amiről éppen lemaradt Dróth, majd remek cselsorozata után a Harnischanak ziccerbe szánt labdáját kapcsolta le a hálóőr, végül pedig Harnisch beadásáról Rábl maradt le hajszállal.

Fordulás után

A második félidő elején Harnisch járt közel ahhoz, hogy veszélyt okozzon, de a neki szánt labda picit hosszúra sikerült. A túloldalon Mizgajski bombáját védte bravúrral Tóth Gy., majd a 23. percben két újabb nagy védést mutatott be, mindkétszer Mikolajewicz löketeit hárította. A kimaradt lengyel ziccert góllal büntette a magyar együttes, még ugyanebben a minutában. Klacsák passza után, a második félidőre beállt Komáromi remek labdát adott Harnischnak, akinek a kapura tartó lövésébe egy vendégjátékos kézzel ért bele. Az ezért megítélt büntetőt Dróth vágta a kapu bal oldalába (2-0). A folytatásban Zastawnik hagyott ki egy nagy lehetőséget, majd a túloldalon Trencsényi hibázott hasonlóan nagy helyzetet. A 30. percben Dávid R. és Horváth N. épített egy szép akciót, aminek lövés lett a vége, majd Mizgajski 18 méterről a jobb kapufát reccsentette meg. Ami nem jött össze ekkor, az sikerült a vendégeknek a 32. percben: egy baloldali szöglet után rövid volt a hazai felszabadítás, és a labda Zastawnikhoz került, akinek remek előkészítése után Lutecki bombázott a kapuba (2-1). Kevesebb mint hat perc volt hátra a meccsből, amikor a lengyel csapat legjobbja Mizgajski távoli lövését védte szép mozdulattal Tóth Gy. kapus. A vendégnyomás alól kiszabaduló magyar együttes Kalcsák baloldali elfutásával alakított ki helyzetet, de az ő lövése elsuhant a hosszú alsó sarok mellett. A 39. minutában Dávid R. kitűnő passza után Komáromi hagyta ki az ajtó, ablakot, majd Dróth közelről a kapusba pöckölt, az utolsó másodpercben pedig Dróth tálalása után Klacsák puskázta el a nagy lehetőséget, így csak sovány egygólos lett az előny a visszavágóra.


Jegyzőkönyv

Magyarország – Lengyelország

2-1 (1-0)

Miskolc, 1000 néző. V.: Soresou (román), Ivanov (ukrán).

Magyarország: Tóth Gy. – Klacsák, Harnisch, Dróth, Hosszú. Csere: Dávid R., Tencsényi, Horváth N., Rábl, Nagy I., Komáromi, Gál I. Szövetségi kapitány: Sito Rivera.

Lengyelország: Kaluza – Zastawnik, Lutecki, Mikolajewicz, Kriezel. Csere: Mizgajski, Solecki, Franz, Gladczak, Kubik, Wojciechowski, Dewucki. Szövetségi kapitány: Andrzej Bianga.

Gólszerző: Horváth N. (1-0) a 12., Dróth, büntetőből (2-0) a 23., Lutecki (2-1) a 32. percben.

A visszavágót két hét múlva szeptember 26-án a lengyelországi Koszalinban rendezik, az összesített győztes kijut a januári, szlovéniai kontinensversenyre. A magyarok 2005, 2010 és 2016 után negyedszer szerepelhetnének az Eb-n, a lengyelek 2001 után másodszor juthatnak ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!