Sport - Foci

2016.07.24. 09:26

Egyszer sem rúgott labdába, de tíz feljutást ünnepelt

Mezőkövesd - Sikur György harmincöt esztendeje gyúró, élete kész regény.

Mezőkövesd - Sikur György harmincöt esztendeje gyúró, élete kész regény.

A hatvan éves szakember hosszú pályafutása során már minden osztályt megjárt. Volt megyei II. és I. osztályú, NB III-as, NB II-es, NB I/B-s és NB I-es gyúró is, jelenleg Mezőkövesden űzi a szakmáját.

A pálya tartozéka

– A különböző kluboknál dolgoztam fő- és mellékállásban, részmunkaidőben és beugróként, szívességből és önszorgalomból is – mondta Sikur György. – Munkámról azt mondhatom, hogy a pálya nélkülözhetetlen tartozéka vagyok. Tevékenységem jóval az adott meccs előtt kezdődik és akár egy-két órával a lefújás után végződik, de olykor még akkor sem. A játékot úgy nézem, mint egy vizsla, a szemem mindig a labdán van. Ugyanis rendre ott történik baj, ahol a játékszer gurul. Az ütközéseknél, a szabálytalanságoknál, vagy ha valaki a gyepen marad, már ugrok is – persze a pályára csak akkor mehetek be, ha a játékvezető int. Rendkívüli esetem, vagy ha szabad így fogalmaznom, balhém még nem volt, csupán egyszer állítottak ki, de nem azért zavartak el, mert összekevertem az enyémeket az ellenféllel. Az ok prózai: csúnyán, nagyon csúnyán beszéltem a sípmesterrel, ilyen azonban – harmincöt évenként egyszer – talán még velem is előfordulhat.

Megőrzi a titkokat

Arra a kérdésre, hogy mi a szakmájának titka, elöljáróban így felelt: egy gyúrónak sok mindenhez kell értenie, és sokat kell dolgoznia.

– A gyúró bizalmi ember, aki megőrzi a csapat és a játékosok titkait, közben egyfajta összekötő kapocs az edző és a játékos között – folytatta Sikur György. – A masszőr olyan, mint a fodrász, akitől mindenki csak kér. Nekem az a dolgom, hogy „bedolgozzam” a játékos izomzatát, ez pedig anatómiai ismeretek nélkül nem megy. Nekem sok tanítómesterem volt, rengeteget lestem el az orvosoktól, különösen dr. Molnár Pál egykori megyei sportfőorvostól. Az is köztudott, hogy a gyúró nem lehet, már elnézést, „savanyú” ember: ugyan ki látott már mosoly, sőt humor nélküli „dögönyözőt”. Nem véletlenül maradtak fenn a szakma legnagyobb alakjainak aranyköpései…

- ÉM-KT -


Sikur György sikerlistája

A Mezőkövesd Zsóry FC jelenlegi masszőre pályafutása során tízszer jutott magasabb osztályba azokkal a csapatokkal, amelyek mellett dolgozott. Listája:

1. Az MVSC 1984-ben megnyerte a megyei I. osztályú bajnokságot és feljutott az NB III-ba.

2. A DVTK 1991-ben, osztályozó után, az NB II-ből NB I-be került.

3. A Bekecs 1999-ben megnyerte a megyei II. osztályú pontvadászatot.

4. A Bőcs KSC 2000-ben megnyerte az NB III-as bajnokságot és NB II-es lett.

5. A Bőcs KSC 2003-ban az NB III megnyerése után feljutott az NB II-be.

6. Az Abaújszántó 2002-ben a megyei II. osztály bajnokaként kiharcolta a megyei I-es tagságot.

7. Az Abaújszántó 2003-ban a megyei I. osztály nyerteseként NB III-as lett.

8. A Putnok VSE 2012-ben megnyerte az NB III-at és NB II-es lett.

9. A Mezőkövesd Zsóry FC 2013-ban megnyerte az NB II-t és bejutott az NB I-be.

10. A Mezőkövesd Zsóry FC 2016-ban másodikként feljutott az NB I-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!