Sport - Foci

2016.06.18. 11:17

Egyetemi évfolyamtársának győzködésére lett játékvezető

Miskolc, Tokaj - Megyénkhez kötődő sportember is közreműködött a legrangosabb focitorna döntőjén. Interjú: Dr. Kulcsár Judittal, a labdarúgó Bajnokok Ligája női fináléjának asszisztensével.

Miskolc, Tokaj - Megyénkhez kötődő sportember is közreműködött a legrangosabb focitorna döntőjén. Interjú: Dr. Kulcsár Judittal, a labdarúgó Bajnokok Ligája női fináléjának asszisztensével.

A téma az utcán hever: Tokajban futottunk össze dr. Kulcsár Judit játékvezetővel. A Miskolci Egyetemen 2014-ben jogi diplomát szerzett sportembert a napokban nagy megtiszteltetés érte: egyik asszisztense volt az Olaszországban rendezett VfL Wolfsburg–Olympique Lyon női labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének. A magyar női játékvezetés történetében ez volt az első BL-finálé, amelyen honfitársaink érdekeltek voltak – így a hölgyek Kassai Viktor nyomdokaiba léptek.

Hol, mikor és kinél vizsgázott?

Kulcsár Judit: Nyíregyházán, 2001-ben, Vida Lászlónál.

Büszkélkedhet-e játékosmúlttal?

Kulcsár Judit: Igen, de csak hobbiból fociztam középiskolásként, majd az egyetemi éveim alatt is.

Miért adta a fejét erre a szakmára?

Kulcsár Judit: Egyetemi évfolyamtársam, dr. Bendik Tamás – aki akkoriban országos kerettag volt – javasolta nekem, hogy lépjek be a síposok népes táborába. Utólag is hálás vagyok neki azért, hogy elindított ezen az úton.

Hány NB I-es meccse volt eddig?

Kulcsár Judit: Kettő.

…és hány nemzetközi küldést kapott?

Kulcsár Judit: Pontosan százat. A Bajnokok Ligája fináléján lettem „százados”.

Kitől tudta meg, hogy asszisztensként utazhat a női Bajnokok Ligája döntőjére?

Kulcsár Judit: Névrokonomtól, Kulcsár Katalintól, aki a finálét dirigálta. Katit pedig ezt megelőzően Pierluigi Collina, az Európai Labdarúgó Szövetség jb-elnöke hívta fel telefonon.

Nagyon kevés játékvezetőnek, asszisztensnek adatik meg az, hogy BL-döntőben működjön. Leülepedett-e már önben a május 26-i finálé?

Kulcsár Judit: Fantasztikus volt az egész! A sportág itthoni berkeiben mindenki tudta, hogy magyarok dolgoznak az összecsapáson, amelyet az Eurosport élőben közvetített. Hazaérkezésem után, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is rengeteg gratulációt kaptam. Családom tagjai, a barátaim, az ismerőseim és a kollégáim egy emberként szorítottak nekem és nekünk.

Mikor lett országos, majd FIFA-kerettag?

Kulcsár Judit: 2002-ben és 2004-ben. Vagyis elég régóta magas szinten foglalkoztatnak itthon és külföldön egyaránt.

Nőként nehéz-e férfimeccseket vezetni?

Kulcsár Judit: Talán csak az előítéletek miatt. Ha megtaláljuk a hangot a játékosokkal, akkor egyenrangúként kezelnek minket. Jómagam egyébként a nőknek szinte nem is működöm, döntően a férfiak mérkőzéseire küldenek asszisztensként. Ez a pozíció sokkal kötöttebb, mint a dirigensé, hiszen a pálya széléről senkit nem fegyelmezhetek, nem kiabálhatok be, persze, azért a „partjelzőnek” is vannak kommunikációs eszközei.

Nem zavarja a pályákon tapasztalható trágárság?

Kulcsár Judit: Abszolút nem, jobbára nem is hallok meg egy-két epés megjegyzést, hiszen a pályán zajló történésekre koncentrálok. Előfordulnak esetek, amikor egy-két néző percekig nem a meccset nézi, ilyenkor elgondolkozom azon, hogy vajon a „cirkuszolók” kit is jöttek buzdítani.

Bántalmazásban volt-e már része?

Kulcsár Judit: Nem, soha. Ez annak is köszönhető, hogy a játékvezetők, akikkel járok, kézben tartják a meccseket, és próbálják a kialakuló konfliktusokat időben elfojtani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei testület tagja?

Kulcsár Judit: Igen. Ibrány­ban születtem és Sza­bolcs-Szatmár-Bereg megyében végeztem el a tanfolyamot, ezért regisztrálva is Szabolcsban vagyok. Edzésmunkámat viszont az ugyancsak játékvezető Gyüre Leventével Tokajban végzem.

Hol dolgozik?

Kulcsár Judit: Mivel a játékvezetéssel kapcsolatos elfoglaltságok (edzések, edzőtáborok, fizikai felmérések, UEFA/FIFA kurzusok) a végzettségemnek megfelelő munkahellyel összeférhetetlenek, jelenleg minden időmet a labdarúgásnak szentelem, de a foci mellett a családi vállalkozásunkba besegítek.

Követi a most Franciaországban zajló Európa-bajnokságot?

Kulcsár Judit: Igen, igyekszem nézni valamennyi meccset. A csapatok közül természetesen a magyaroknak szurkolok, a játékvezetők közül pedig elsősorban Kassai Viktornak, aki nagyszerű képességekkel rendelkezik, kirobbanó formában van, a nyitómeccsen is bizonyította, hogy nem véletlenül bízták rá ezt a megtisztelő feladatot.

Ön meddig akarja csinálni?

Kulcsár Judit: Amíg jólesik, ameddig számítanak rám és nem utolsósorban, amíg el nem érem a felső korhatárt.


Névjegykártya

Dr. Kulcsár Judit

Életkora: 36 esztendő

Sportága: labdarúgás

Minősítése: FIFA-asszisztens

Európa-bajnokságai: Finnország (felnőtt női, 2009), Svédország (felnőtt női, 2013)

Világbajnokságai: Chile (U20-as női, 2008), Azerbajdzsán (U17-es női, 2012), Costa Rica (U17-es női, 2014)

Női Bajnokok Ligája-döntős: Olaszország (Reggio Emília, 2016)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!