Sport - Foci

2010.11.16. 09:05

Bundagyanús B.-A.-Z. megyei focimeccsek

<p>A volt diósgyőri szakvezető számára érthetetlen az egész.</p>

Hat NB I-es bajnokit, öt Ligakupa-mérkőzést és egy-egy Magyar Kupa-, illetve előkészületi meccset biztosan vizsgál az elmúlt három futballszezonból a bochumi ügyészség és a magyar rendőrség a tavaly kirobbant európai méretű bundabotrány kapcsán - jelent meg az index.hu internetes portálon. A hivatalos közlés szerint tizennégy hazai találkozó gyanús, a portál által közreadott listáról – amely két megyebeli csapat meccsét is tartalmazza – már csak egyetlen mérkőzés hiányzik.

Hivatalosan szinte még semmi konkrétumot nem tudni az egy évvel ezelőtt a bochumi tartományi ügyészség által nyilvánosságra hozott, Európa jelentős részére kiterjedő bundabotrány magyar vonatkozásairól. Mindössze annyit erősítettek meg többször a hazai és a külföldi szervek, hogy tizennégy magyarországi futballmeccs érintettségét vizsgálják abban az ügyben, amelyben a Berlinben élő, horvát Ante Sapina köré szerveződött hálózatot göngyölítették fel. Fontos megjegyezni, természetesen nem a klubokkal, hanem egyes jelenlegi vagy volt játékosaikkal kapcsolatban merült fel az esetleges érintettség.

Megyei érintettségek

A két olyan megyebeli csapat közül, amelyiknek a neve szerepel a listán, az egyik a Diósgyőr. A 2009. február 7-én, a Ligakupa A-csoportjának 9. fordulójában lejátszott, Vasas elleni idegenbeli mérkőzés került a bochumi tartományi ügyészség látókörébe, amelyen 3-0-ra kapott ki a borsodi gárda. Érdekesség, hogy a találkozónak az égvilágon semmilyen sportszakmai tétje nem volt, ugyanis a mérkőző csapatok már ezt megelőzően bebiztosították továbbjutásukat a csoportból. A DVTK akkori szakvezetője, Gálhidi György, aki néhány nappal azelőtt vette át a csapat irányítását, arra használta fel a meccset, hogy néhány új játékost meccskörülmények között nézzen meg a bajnoki rajt előtt.

- Számomra érthetetlen ez az egész – mondta Gálhidi György, a DVTK akkori szakvezetője. – Nekem abban a diósgyőri korszakomban az volt az első tétmeccsen, és ugyan eljutott hozzám annak a híre, hogy ez a találkozó is a bochumi ügyészség látókörébe került, de nem értem, hogy kinek, milyen oka lehetett volna arra, hogy egy olyan meccsen, ami igazából semmiről nem dönt, merthogy mindkét csapat már korábban továbbjutott a csoportból, manipuláljon bármit is.

Ez az ominózus meccs egyébként nem szerepelt a magyar szerencsejáték szervezőnek arra a hétre érvényes menüjében, vagyis itthon nem lehetett rá fogadni. Persze a világ számos internetes fogadási irodái közül néhány biztosan ,,műsorára tűzte” ezt a találkozót is. De, hogy milyen oddsszal, arra hosszas keresgélés után sem találtunk adatot az interneten.

Ezen a Vasas - Diósgyőr Ligakupa meccsen jelen volt a diósgyőri klub akkori ügyvezetője, Dlusztus Imre is, aki így emlékezett vissza az összecsapásra: ,,Élőben láttam a mecscset, az első félidőben többet birtokoltuk a labdát, jobban is játszottunk. A műfüves pálya szélén nem messze állt tőlem a Vasas együttesénél edzősködő Mészöly Géza édesapja Mészöly Kálmán, aki az első félidőben még át szólt nekem, és azt mondta, hogy egészen jól játszik a diósgyőri csapat. Így láttam én is, a második játékrészben viszont visszaesés történt, amit én akkor annak tudtam be, hogy Gálhidi Gyuri alaposan meghajtotta a fiúkat az ezt megelőző edzéseken, hiszen a bajnokságra készültünk ekkor, nem a Ligakupára, és a 60. perc környékén elfogyott a levegő, az erő a csapatból. De ezen nem lepődtem meg, mert úgy voltam vele, hogy nem ilyenkor kell végig bírni a 90 percet, úgyhogy semmi gyanúsat nem láttam, nem tapasztaltam.”

Semmilyen jelzés

A bőcsiek vezetőedzője az akkori kupameccsen Tóth László volt, aki szűkszavúan kommentálta a hírt: „Több mint két év eltelt azóta, már szinte el is felejtettük ezt a mérkőzést... A jobb Újpest megvert minket 3-0-ra, ennyi... Illetve még annyi, hogy csapatunk keretéből már többen elmentek Bőcsről. A hírportálon megjelent anyag úgy fogalmaz ezekkel a találkozókkal kapcsolatban, hogy gyanús, én remélem, hogy ez a jelző nem is fog megváltozni, nem lesz belőle több. Klubunkhoz ezidáig semmilyen jelzés nem érkezett semmilyen nyomozati szervtől.”

A tények kedvéért: a honi tippmixen ez a találkozó vendéggyőzelemben mindössze 1,53-as szorzóval szerepelt.

ÉM-BCS,MI


 A bundagyanús meccsek listája:

Az Index által leközölt gyanús meccsek:

Tatabánya – Vasas 0-2 (2008. február 23., NB I 16. forduló)
Nyíregyháza – Vác-Újbuda 3-0 (2008. október 1., Ligakupa 1. forduló)
Bőcs – Újpest 0-3(2008. október 8., Magyar Kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)
Újpest – Paks 3-1 (2008. október 26., NB I 12. forduló)
Bp. Honvéd – Vecsés 5-0 (2009. január 29., előkészületi mérkőzés)
Vasas – Diósgyőr 3-0 (2009. február 7. Ligakupa, 9. forduló)
Győr – Pápa 0-4 (2009. február 7., Ligakupa 9. forduló)
Szombathelyi Haladás – Siófok 3-0 (2009. február 7.., Ligakupa 9. forduló)
Újpest – Bp. Honvéd 3-0 (2009. április 24., NB I 24. forduló)
Debrecen – Kecskemét 3-1 (2009. április 25., NB I 24. forduló)
Szombathelyi Haladás – REAC 1-0 (2009. április 24., NB I 24. forduló)
Zalaegerszeg – Vasas 3-1 (2009. április 24., NB I 24. forduló)
Vasas – MTK 2-1 (2009. július 29. Ligakupa, 2. forduló)


Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!