Sport - Foci

2008.07.25. 15:27

Isten éltesse, Temesvári Miklós!

<p>Temesvári Miklós vasárnap ünnepli hetvenedik születésnapját. Az edzői pályáját 1978-ban Nyíregyházáról indító szakember a kor akkori argentin sztáredzőjére utalva meg is kapta a Menotti becenevet.</p>

Születésnapjának előestéjén Újpest–Nyíregyháza meccset rendeznek a Megyeri úton, vagyis első két NB I-es csapata találkozik egymással.

KM: – Isten éltesse, Menotti! Születésnapi ajándékként milyen eredményt remél a szombati meccstől?

Temesvári Miklós: – Tényleg jó kis születésnapi párosítás, már csak azért is, mert addigi edzői pályafutásom legnagyobb sikerét a Megyeri úton értem el. A Nyíregyházával 1980 novemberében, újonccsapatként hátrányból fordítva nyertünk 2–1-re, a hazai közönség vastapsa mellett jöttünk le a pályáról. Pedig akkoriban az volt a kérdés, hogy egy vidéki csapat öt, hat vagy hét gólt kap a Dózsától. Mindkét csapat közel áll a szívemhez, ezért nem akarok senkit megbántani azzal, hogy milyen eredményt remélek. Diplomatikusan mondhatnám azt, hogy döntetlent, de az az Újpestnek nem jó. De tudja mit! Legyen éppúgy 3–3 az eredmény, mint 2004-ben, azt a remek meccset a helyszínen tekintettem meg.

KM: – Netán az ön által emlegetett bravúr is hozzájárult ahhoz, hogy 1981 és 1985 között Újpesten lehetett edző?

Temesvári Miklós: – Erre nagyon ráérzett. Nem felejtem el, a meccs előtti éjszakát a Pedagógus Szállóban töltöttük, és már akkor hívott Bene Ferenc, hogy a találkozó után szeretnének velem tárgyalni a vezetők. A mérkőzés után gyakorlatilag konkrét ajánlatot kaptam, amire a bajnokság vége előtt visszatértünk. Akkoriban kilenc NB I-es csapathoz hívtak edzőnek, a hiúságomnak az újpesti ajánlat tetszett a legjobban, hát belevágtam. Pályafutásom során több jó esélyt is elszalasztottam, az újpesti kalandot viszont nem bántam meg.

KM: – Ha már itt tartunk. Melyik csapatnál elért edzői eredményét tartja a legtöbbre?

Temesvári Miklós: – Ezen magam is sokat gondolkodtam, nehéz döntés. Talán furcsa, de Diósgyőrben, utolsó élvonalbeli csapatomnál volt a legnehezebb dolgom, Tatabányán pedig a megszerzett ezüst- és bronzéremre vagyok büszke. Ezt követi a nyíregyházi és a debreceni gárdával elért NB II-es bajnoki címem és helytállás az NB I-ben. Ha a mutatókat nézzük, akkor a két kupagyőzelem és a KEK-menetelés miatt az újpesti kívánkozna az élre, de a jobb lehetőségek miatt a Dózsánál elért eredményeket külön kell kezelni.

KM: – Nyugdíjas, az edzőbizottság elnökeként van kapcsolata a labdarúgással. Elegendőnek tartja?

Temesvári Miklós: – Teljes mértékben. Bár az utóbbi években már komolyabbak a tulajdonosok, de az már nem hiányozna az idegrendszeremnek, hogy kéthetente a kirúgásomtól kelljen tartanom. Én még ahhoz szoktam, hogy Nyíregyházán három, Újpesten négy, Tatabányán megint három, Debrecenben pedig két évig dolgozhattam nyugodtan, egyedül Diósgyőrben nem töltöttem ki a szerződésemet. Büszke vagyok a FIFA-instruktorként elvégzett munkámra, mégha azt itthon nem is tartotta mindenki sokra. És bár magyar szövetségi kapitány nem lehettem, azért a Maldív-szigeteken mégis csak betölthettem ezt a szerepkört. Köszönöm a jókívánságokat, a nyíregyházi emberekből áradó szeretet külön jólesik a számomra.

Kapcsolódó cikkek:

· Bevállalós lesz a Szpari Újpesten
· 300 mérkőzés és 300 gól
· szpari.szon.hu

- Bodnár Tibor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!