Kórik Edina

2019.12.07. 07:00

Művészet, ami megérint

Olvasunk-e mai könyveket, hallgatunk-e mai zenét, elmegyünk-e a kortárs galériába?

Földes Ferenc Gimnázium

Kiállításmegnyitón a Miskolci Galériában

Mint a művészetben kedvét lelő, a művészeti ágak iránt érdeklődő személy, azt veszem észre, hogy az emberek egyre kevesebbet foglalkoznak a mai művészeti alkotásokkal vagy éppen magukkal az alkotókkal. Ebben a cikkben ennek néhány okát vizsgálom meg, és néhány érvet sorakoztatok fel amellett, hogy miért érdemes mégis követni valamilyen formában az aktuális művészetet. Néhány számadattal is szolgálok, hiszen végeztem egy kisebb közvélemény-kutatást az ismeretségi körömben. A kérdés az volt, hogy követi-e valamilyen formában az illető a modern művészetet, például olvas-e mai irodalmat, hallgat-e mai zenészeket.

Unalmas lenne?

Összesen 24-en válaszoltak, viszonylag sokan reagáltak igennel. Viszont nekik is csak a 40 százalékuk tudott kapásból meg is említeni egy modern művészt. A válaszadók körülbelül 55 százaléka viszont a nemet választotta. Mik voltak az indokaik?

Vizsgáljuk meg a megkérdezettek néhány válaszát! Sokan csak egy egyszerű „nem érdekel” mondattal válaszoltak, vagy azt mondták, hogy a művészet unalmas. Volt, aki nem talált rá eddig okot, hogy foglalkozzon a kortárs művészettel. Felgyorsult világunkban teljes mértékben érthető, hogy sokan arra panaszkodtak, hogy a sok teendőjük mellett nincs idejük lépést tartani a művészettel. Talán az is állhat a dolgok hátterében, hogy sokan nem találnak módot arra, hogy kövessék valahogy a kortárs művészetet. Erre a problémára megoldást jelenthet például az internet vagy a különböző múzeumok, galériák.

Miért érdemes mégis foglalkozni a művészettel?

A művészetnek komoly gondolkodásformáló hatása van. Amit nézünk, olvasunk vagy hallgatunk, az mind hat ránk. És ez a hatás bizony erősen pozitív is lehet. Van, akinek megváltozik az élete, amikor megtanul játszani egy hangszeren, vagy rátalál egy új művészeti ágra.

A művészet az egyik, ha nem a, legjobb mód arra, hogy felvállaljuk az egyéniségünket, kifejezzük önmagunkat. Nincs két egyforma művészeti alkotás, vagyis ha szeretnénk, ha nem, az alkotásunkba magunkat is beletesszük. A sikeres művészektől tanulva mi is kiönthetjük az érzéseinket, például egy vers, dal, vagy esetleg festmény formájában. Ez a pszichés állapotunkra is jó hatással van. Ráadásul, ha így teszünk, közelebb kerülünk ahhoz, hogy mi is modern kori művészek lehessünk!

Nincs idő rá?

Akár mi alkotunk, akár mások alkotásait vizsgáljuk, ez az előnyünkre válhat. Van, hogy egyszerűen csak jó érzés látni, hallani vagy olvasni valamit. Például sokan, amikor lehangoltak, a zenét hívják segítségül. És van, amikor a kreativitásunkat használva mi is alkotókká válunk, művészkedni kezdünk. Akárhogy is teszünk, a művészet egyaránt hasznos a művésznek és a közönségnek. Mindenképpen kikapcsolódás és kellemes időtöltés.

Természetesen a művészet mindig is művészet, bármilyen időről beszélünk. Viszont minden művészeti alkotás a saját korát, saját korának problémáit jeleníti meg, dolgozza fel. A mai zene, irodalom, festészet, vagy bármilyen más művészeti ág abban tér el a régi idők művészetétől, hogy aktuális, így nagyobb az esélye, hogy megérint minket, vagy párhuzamot tudunk vonni a mű és a saját helyzetünk között. És szerintem éppen ez a művészet lényege: hogy nyomot hagyjon, hogy valamennyire magunkénak érezzük.

Sokaknak nincs idejük a modern művészettel foglalkozni, vagy nem érdekli őket. Ez nagy kár, mert a művészet megváltoztathatja a gondolkodásmódunkat (vagy akár az egész életünket), és segít kifejezni önmagunkat. Ráadásul kikapcsolódásnak is tökéletes. A modern művészet pedig nagyobb eséllyel érint meg minket vagy hat ránk. Remélem, hogy ezzel is népszerűsítettem!

Kórik Edina 10.c Földes Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!