Hornyák Flóra

2019.12.07. 09:24

Miért válaszd a színházat?

Ha csak a diákok fele szeretné meg a színházat, már meglenne a jövő színházba járó generációja.

Fráter György Katolikus Gimnázium

Jelenet a miskolci színház Hegedűs a háztetőn című, nagy sikerrel futó előadásából

Fotó: Bujdos Tibor

Ha a kultúráról van szó, 100-ból 98 fiatal a mozit választja. Sokszor bele sem gondolnak, hogy van egy sokkal régebbi, sokkal kiforrottabb szórakozási lehetőség: a színház.

Örömmel látom, hogy egyre több középiskola vásárol színházbérletet, köztük a mi iskolánk, a Fráter György Katolikus Gimnázium is. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen a tizenéveseknek bemutatják a színházlátogatás örömeit. Ha csak a diákok fele szeretné meg a színházat, akkor már meglenne a jövő színházba járó generációja. Osztálytársamat, Szinai Zsófiát megkértem, hogy mondja el, ő miért szereti, és miért ajánlja a többi fiatalnak is.

Van benne valami egyedi

„Kortársaimmal ellentétben én a mozi helyett a színházat preferálom. A filmszínészek munkásságát is elismerem, de a színház mindig más. Soha nincs két ugyanolyan előadás, és a színészeknek folyamatosan a maximumot kell nyújtaniuk, napról napra, nem pedig csak egy felvétel erejéig. A színházi előadásokban mindig van valami egyedi. Akár több száz éves, akár kortárs műveket vesznek elő, mindig sikerül valami évszázadokon átívelő értéket kapnunk úgy, hogy közben szórakozunk is. Sokszor kötelező olvasmányokhoz nyúlnak, amelyekben a rendezés miatt van valami modern és élvezhető, de közben a mű mondanivalója is megmarad. A különböző műfajok kavalkádjából mindenki talál kedvére valót. A skála nagyon széles: van musical, próza, opera, operett, balett, mesejáték és még sok más.

És ami egy külön pluszt ad: számomra nemcsak az előadás jelent nagy élményt, hanem előtte a készülődés, az elegáns ruha kiválasztása, csinos frizura készítése is ad egy különleges atmoszférát az estének. Remélem, hogy a többi fiatal is rájön, hogy ez mennyire jó dolog, és nemcsak kényszerből fognak színházba járni, hanem azért, mert élvezik.”

Hornyák Flóra Fráter György Katolikus Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!