Szilágyi Szonja

2019.11.30. 07:00

„Vérizzadás” – avagy Erasmus+

Aki részt vesz az Erasmus+ programban, akár meg is nyílhat előtte egy ajtó.

V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium

Forrás: Illusztráció/shutterstock

Először 2018-ban tapasztaltam meg az Erasmus+ program előnyeit, sőt mondok jobbat! Idén novemberben is részt veszek rajta, mint informatikusnövendék. Emlékszem, az első alkalommal nagyon izgultam az indulás napján, ugyanakkor hihetetlenül vártam is, hogy röpke 6-7 órányi utazás után végre megérkezzünk az úti célunkhoz, Bécsbe. Fogalmam sem volt, mit is várjak tőle, a fejemben már felkészültem a legrosszabbra is, azonban kellemesen csalódtam. A város gyönyörű, a meglepően jól felszerelt szállásunk közel volt a közlekedési pontokhoz, és a ránk kiszabott munka egyáltalán nem bizonyult olyan kegyetlennek, mint amilyennek elképzeltem. Például, az első nap azzal szórakoztunk, hogy a Google Drive-ban éppen milyen állatnak mutat minket a rendszer – én vízidisznó voltam. Épp ezért a cím jelentős iróniát hordoz magában: az a három hét tizenöt iskolatársammal inkább egy vakációra hasonlított, de vérizzadásra semmiképpen.

Nem csak robot

Hadd írjak egy kicsit a munkáról! Előző éven főleg a 3D modellezésen volt a hangsúly, most viszont weblapfejlesztéssel kell foglalkoznunk. A főnökeink nem igazán kötik meg azt, hogy hogyan dolgozunk, amíg az effektív. Idén akár választható az is, hogy hol szeretnénk folytatni a munkát: a szálláson, a munkahelyen, de egy kávézóba is beülhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Persze ezt kizárólag csak akkor csinálhatjuk így, amikor nincs semmi, amit meg akarunk beszélni velük. Viszont egyáltalán nem csak „robotolásból” áll egy nap, hiszen ezen az éven még jóval több szabadidőnk is van. Bejárjuk a várost, meglátogatunk híres nevezetességeket, nem utolsósorban jól érezzük magunkat. Ó, viszont akinek új a nagyvárosi lét, az vigyázzon! A metróra és villamosra felengednek kutyákat – engem általában akkor veszt el a csapat.

Ne félj!

Tehát… A következő pár szót annak üzenem, akinek lenne lehetősége részt venni az Erasmus+-on, szeretné is, ugyanakkor nem meri: ne félj! Ne tarts attól, hogy nem elég jó a nyelvtudásod vagy egyéb készséged! Ha megvan az alkalom, ragadd meg, különben lehet, hogy később nagyon meg fogod bánni.

Amennyiben még mindig nem győztelek meg, írok mást is. Az, hogy részt vesz valaki ezen a programon, azt jelenti, hogy meg is nyílhat előtte egy ajtó. A projekteken való munkát nem csak az ittléte során folytathatja; ha elég motivált hozzá, a továbbiakban is dolgozhat majd rajta, felnőttkorában pedig akár alkalmazhatják is, és lesz egy stabil állása egy Ferrarival. Ki tudja? Talán éppen Te leszel az.

Szilágyi Szonja V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, 11. C

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!