Figeczki Hanna és Szabó Hanna

2019.11.27. 14:29

A kihalás is művészet? Tegyünk együtt ellene!

Vajon ma mi határoz meg minket? Sok mindenben különbözünk, azonban egy dolog közös: a bolygónk. De mi történik, ha tönkretesszük, és vele magunkat is?

Földes Ferenc Gimnázium

A jövőjükért demonstrálnak

Fotó: Varga Bence

Az Extinction Rebellion („kihalás lázadás”) nevű mozgalom ezt a nézőpontot szem előtt tartva próbálja megszólítani az embereket. Demonstrációkat szervez, különféle figyelemfelkeltő megmozdulásokkal mutat rá a klímaváltozás lehetséges következményeire. Tagjai jelmezeket készítenek, és horrorisztikus jövőképeket megjelenítve vonulnak végig Budapest utcáin. Ők főként a jövőjükért harcoló fiatalok, akik felteszik a kérdést: vajon érdemes lesz-e, egyáltalán lehetséges lesz-e élni, ha így folytatja tovább az emberiség?

Lángoló földgömb

Egy másik híres szervezet, a Greenpeace köztereken elhelyezett egyedi műalkotásokkal akarja felrázni az embereket, és figyelmeztetni őket a környezetvédelem fontosságára. Ilyen volt az idén nyáron a Parlament előtt felállított, hulladékból készített szobor, amely egy szemétben fuldokló bálnát ábrázolt, vagy az az installáció, ami a lángoló földgömb képével sokkolóan szemléltette, mit művelünk a bolygónkkal.

A mi generációnkat érinti ez a probléma leginkább, mégse tehetünk sok mindent. Az idősebb nemzedékek vannak döntéshozói helyzetben, ők lehetnek leginkább hatással a mi jövőnkre. Azonban mégsem akarjuk tétlenül szemlélni a világ eseményeit. Itt, Miskolcon is szeretnénk tenni a változásért, és kíváncsiak vagyunk minden olyan kreatív és művészi elképzelésre, ami kifejezi a céljainkat.

Ha te is fontosnak érzed ezt a témát, a Fridays For ­Future Miskolc Facebook-oldalán találsz információt rólunk. Hogyha te is élhető jövőt szeretnél, akkor csatlakozz hozzánk! Találkozzunk 2019. november 29-én 14.00 órakor a Centrum áruháznál!

Figeczki Hanna és Szabó Hanna Földes Ferenc Gimnázium 10. a

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!