Kalocsai Édua

2019.11.27. 14:44

A fotók mint mesterművek

Másodpercenként több ezer fotó készül világszerte.

Földes Ferenc Gimnázium

Egy jól elkészített fénykép...

Forrás: A szerző fotója

Elterjedt az a nézet, hogy fotózni bárki tud. Ez részben igaz, mert szinte mindenki képes lenyomni vagy megérinteni egy gombot, hogy képet készítsen. Ám egy profi kép elkészítése nem egyszerű mutatvány, sokaknak az élete során csak egyetlenegy, minden szempontból jónak ítélhető képe van.

De milyen is egy jó kép? Ennek megértéséhez egy kicsit bele kell ásni magunkat a fotózás világába. A jó képnek több fontos jellemzője van: az érdekes téma kiválasztása, tökéletes perspektíva, megfelelő fényviszonyok, az egyedi látásmód és végül, de nem utolsósorban egy minőségi kamera. Ám mindez még mindig nem elég. A képen kell lennie valami üzenetnek a néző felé, kell valami, amitől egyedülálló lesz, ezért is művészet a fotózás. Képes a legegyszerűbb dologról teljesen mást mutatni, ha a fotós elcsípi a megfelelő pillanatot és egyedivé, megismételhetetlenné teszi ezt.

Egy jól elkészített fénykép képes megmutatni a múltat, a jelent és talán még a jövőt is. Az érzelmek átadása ezeken a képeken úgy működhet, mint a régi festményeken. A fotó kifejezhet hangulatot, érzelmet, fogalmat mind a kép témájával, mind a fotóssal kapcsolatban. Akárcsak a természetfotó vagy az ételfotó, úgy egy portré vagy pillanatkép is lehet művészi, sőt még a mai világ közkedvelt fotózási módja, a szelfi is.

Múlt, jelen, jövő

Csak vinnünk kell a képeinkbe egy kis fantáziát, egy kis újdonságot, egyediséget, nem hétköznapit. És ha megvan a fénykép, ne felejtkezzünk el az utómunkálatokról, ami maga is egy külön művészet. Például a vágás, a fények állítása, az elmosás igen fontos eleme az utólagos igazításnak. De nem szabad túlzásba esni, túl sok filtert (ez egy olyan eszköz, ami a kép színeinek mélységét, árnyalatát, tónusát változtatja meg) rakni rá, mert végül elvész a lényeg, az eredeti elképzelés. A túlzott szerkesztés a jó képből is képes rosszat csinálni, szóval csak mértékkel dolgozzunk a képeinken!

Ha legközelebb egy fotóssal találkozunk, ne ítéljünk elhamarkodottan, mint az emberek jó része! Ne mondjuk azt, hogy ez nem is munka, kattogtatni bárki tud! Persze. De igazán jó képet készíteni nem mindenki képes. Értékeljük napjaink fejlődő művészetét, a fotózást, mert egyszer akár a festészettel is vetekedhet. Megbecsült mesterművek lesznek a most készülő képek, melyek a jövő jelenének fogják megmutatni, milyen is volt a világunk, hogyan éltünk, hogyan éreztünk. Ma annyira jó minőséget vagyunk képesek előállítani a fotózás terén, hogy a fényképek művészileg akár a régi nagy festők műveivel is felvehetik a versenyt.

Kalocsai Édua Földes Ferenc Gimnázium 11. d

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!