Sátoraljaújhely hírei

2018.11.26. 11:52

Széphalmi hagyományok

Sátoraljaújhely - Két szervezet is díjat adott Sátoraljaújhely polgármesterének.

Sátoraljaújhely - Két szervezet is díjat adott Sátoraljaújhely polgármesterének.

Egy hónapon belül két díjat is átvett Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere. Mindkét díj Széphalomhoz kötődik: a Kazinczy Alapítvány anyanyelvünk szolgálatáért Péchy Blanka-díjat, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma pedig Anyanyelvünkért és Széphalomért díjat adományozott a sátoraljaújhelyi városvezetőnek.

Szakmai díjak

– Ilyenkor azt szokás mondani, hogy váratlanul értek a díjak – mondja Szamosvölgyi Péter. – Ez egyrészt teljesen igaz, hiszen nem számítottam ezekre az elismerésekre. Másrészt azonban ilyenkor az a protokoll, hogy az adományozók előre értesítik a díjazottakat. Az azonban kétségtelen, hogy mind a két elismerés váratlanul ért, hiszen polgármestereket nem szoktak általában ilyen díjakkal elismerni. Az különösen jólesett, hogy mindkét esetben szakmai szervezettől kaptam a díjat. Mind a két adományozó szervezet, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Kazinczy Alapítvány olyan nagyszerű egyéniségekből áll, akiknek az elismerése rendkívül sokat jelent a számomra. Ha úgy gondolták, közéleti szereplőként, városvezetőként érdemes vagyok ezekre a díjakra, az számomra megtisztelő és felemelő érzés.

Hagyományápolás

Széphalom Sátoraljaújhelynek egy része ugyan, mégis kitűnik egy kicsit a többi közül, hiszen Széphalmon indult el Kazinczy Ferencnek köszönhetően a nyelvújítás, és talán nem tudja mindenki, de a ma használt általános nyelvjárás is – Kazinczynak hála – az észak-magyarországi dialektus.

– Polgármesterként Széphalom számomra ugyanolyan fontos településrésze Sátoraljaújhelynek, mint bármelyik másik része, területe – mondja az újhelyi városvezető. – Az azonban kétségtelen, hogy Széphalom jelentősége a nyelv­újítás és a magyar történelem okán túlnő egy kicsit a többi településrészen. Itt munkálkodott Kazinczy Ferenc, itt indult útjára a nyelvújítás, fia, Kazinczy Lajos aradi vértanúként életét áldozta a magyar szabadságért. A Kazinczyak életműve olyan fontos része a város múltjának, amelynek a megőrzése, a széphalmi hagyományok ápolása olyan kötelessége a mindenkori sátor­aljaújhelyi polgármesternek, ami nem csupán kötelem, de örömteli feladat is egyúttal, amelyet eddig is szívesen végeztem, és amelyről a jövőben sem fogok elfeledkezni.

BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!