Sátoraljaújhely hírei

2018.11.29. 07:13

Akár napelempark is épülhet az újabb sátoraljaújhelyi ipari parkban

Sátoraljaújhely - Ötszázötven millió forintos beruházásból alakítják ki a második ipari parkot Sátoraljaújhelyen.

Sátoraljaújhely - Ötszázötven millió forintos beruházásból alakítják ki a második ipari parkot Sátoraljaújhelyen.

Sárospatakról Sátoraljaújhely felé autózva félúton a 37-es út mellett szorgos építkezés zajlik. Itt alakítják ki Sátoraljaújhely második ipari parkját.

Elfogyott a hely

– A jelenlegi ipari parkunk gyakorlatilag betelt, csak egy 5 ezer négyzetméteres szabad területünk maradt – mondta érdeklődésünkre Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere. – Zöldmezős területet a közelben már nem tudnánk nyújtani, csak barnamezős területeket, itt a Herukon vagy az egykori bútorgyár területére gondolok. A befektetni szándékozók azonban általában nem egy meglévő területet szeretnének átalakítani, hanem az általuk elképzelt módon felépíteni egy üzemet. Van egy 16 hektáros területe az önkormányzatnak a károlyfalvi elágazással szemben a 37-es főút mellett, arra pályáztunk. Sikerült 550 millió forintot nyernünk egy második ipari park kialakítására. Hosszú ideig tartott a folyamat, hiszen először ki kellett vonnunk fokozatosan a művelés alól, meg kellett szerezni az engedélyeket, mert az a rész a Natura 2000 területe alá tartozik.

Várják az érdeklődőket

A pályázat nem arról szól, hogy üzemcsarnokokat építene az önkormányzat.

– A pályázatot a közművek kiépítésére nyertük meg – mondja a sátoraljaújhelyi polgármester. Odavittük a gázcsonkot, bevezettük a vizet és az elektromos vezetékeket, az optikai kábeleket, valamint folyamatban van a leendő ipari parkot a 37-es főúttal összekötő útszakasz kiépítése. Ezen felül még egy portaépületet építünk fel, majd várjuk azokat a vállalkozókat, akik szeretnének az újonnan épülő ipari parkba betelepülni. Szerencsére jelentkező már a mostani fázisban is van, egy beruházó napelemparkot szeretne kialakítani a területen.

Új munkahelyek

Az ipari park kialakításának elsőrendű szándéka, hogy minél több új munkahely létesüljön Sátoraljaújhely környékén.

– Egyre kevesebb a munkanélküli a térségben, de természetesen örülnénk annak, ha az eddiginél is több munkahely létesülne, és erre kiváló lehetőség egy ipari park – mondja Szamosvölgyi Péter. – Minden új munkahely növeli az esélyét annak, hogy a régióban élők helyben maradjanak, és a korábban elvándoroltak is visszatérjenek. A terület ideális helyszínen van, hiszen egyaránt 6-6 kilométerre található Sárospataktól és Sátoraljaújhelytől. Ennek köszönhetően nagyjából 10 perc alatt elérhető mindkét irányból. Ha meghaladja majd a százat a munkavállalók száma az újonnan létesülő ipari parkban, akkor tárgyalni fogunk a Volánnal, hogy a két város közötti buszjáratoknak az ipari park közelében épüljön egy új megállója.


A legnagyobb foglalkoztató

Sátoraljaújhely már működő ipari parkja igazi sikertörténet a város életében – tudtuk meg Szamosvölgyi Pétertől. Miskolctól Sátoraljaújhelyig a sátoraljaújhelyi ipari parkban található egy helyen a legtöbb foglalkoztatott. Az ipari parkunkban működő nagyobb cégek több mint 3000 embernek adnak jelenleg munkát – mondta a városvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!