Sátoraljaújhely hírei

2018.11.26. 09:09

A börtönről bentről Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Egy újhelyi fogvatartott különdíjas lett a Magyar Nyelv Múzeuma pályázatán.

Sátoraljaújhely - Egy újhelyi fogvatartott különdíjas lett a Magyar Nyelv Múzeuma pályázatán.

Idén is meghirdette általános és középiskolásoknak szóló pályázatát a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma, amelynek visszatérő eleme, hogy a diákok levelet írhattak a nagy magyar nyelv­újítónak, Kazinczy Ferencnek. Ebben az évben Kazinczynak a 21. századi magyar nyelvről kellett kézzel írott levelet küldeni. Az egyik ilyen levél különdíjas lett. Sebők Géza Christopher pályázatának különlegessége, hogy a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön fogvatartottjaként írta meg dolgozatát. A díjat a napokban adta át az újhelyi fegyház egyházi könyvtárában Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója.

Büszke a díjra

– Itt, a börtönben járok középiskolába, most kilencedikes vagyok – mondta az átadón Sebők Géza Christopher. – Gondoltam, teszek egy próbát és letesztelem magam. Iskolai feladatként kaptuk meg, hogy olvassunk el egy naplót. Én Kazinczynak a Fogságom naplója című művét választottam és nagyon érdekesnek tartottam, milyenek voltak akkoriban a börtönviszonyok. Úgy gondoltam, megírom neki, mennyire változtak meg a fogva tartás körülményei azóta, és kitértem arra, az akkori börtönkifejezéseket ma hogy nevezzük. Meglepett a különdíj, de nagyon örülök neki és büszke vagyok. Az oklevelet majd hazaküldöm. Kint nem nagyon olvastam, itt viszont már rákaptam az olvasásra. Talán mások is követik majd a példámat a bentiek közül a jövőben.

– Nagyon rendhagyó alkotás volt Christopheré, amelyet a hetedik pályázatunkra küldött – mondja Nyiri Péter. – Természetesen meglepődtünk, mint ahogy Kazinczy is meglepődött. Nagyon tanulságos levelet olvastunk.

Rendhagyó

Jó, stílusos szöveget kaptunk a fiatalembertől, volt íve a pályamunkának. Amiért külön dicséret jár, hogy az egész dolgozatot egyedül, segítség nélkül írta. Ráadásul remekül használta ki a lehetőséget, összehasonlította, milyen volt a börtönszleng Kazinczy idejében és most, a 21. században. Örülünk neki, hogy idén az eddiginél egy szélesebb kört tudtunk megszólítani, remélhetőleg mások is követik majd a példáját.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!