Sátoraljaújhely hírei

2018.01.27. 17:06

A Csipet Csapat Pestre tart Hollóházán

Hollóháza - A hollóházi ­színjátszók­ a Pajtaszínház ­programban mutatják meg magukat.

Hollóháza - A hollóházi ­színjátszók­ a Pajtaszínház ­programban mutatják meg magukat.

Húsz hát ­gömbölyödik a plafon felé. A hátak hollóházi gyerekeké, ők „alakítják” a falu házait a Csalóka Péter színdarabban, amelyet a helyi Csipet ­Csapat színjátszói visznek majd a Pajtaszínház program keretében Budapestre, a ­Nemzeti Színházba. A húsz hát ­szeretne már kiegyenesedni, hogy végre megmutathassák, milyen munkát végeztek el a tengernyi próbák során. Az ősbemutató kezdetére ­várnak a hollóházi polgármesteri ­hivatal nagytermében. Nagy a tét, zsúfolásig megtelt a ­terem.

Győz az igazság

Még várni kell, mert először a csoport vezetője, a település polgármestere, Lovas ­Adrienn mond pár biztató szót, átadja a csapat ­mentora, Nádasy Erika üzenetét, aki a Miskolci ­Nemzeti Színház színművészeként segített a próbák során, majd Dr. ­Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési ­képviselője méltatja a gyerekek munkáját.

A darab megkezdése után pár perccel igazzá válik ­Nádasy Erika egyetlen ­kérése, a gyerekek tényleg nagyon élvezik az előadást. Egymást váltják a Csalóka Pétert és a bírót alakító ifjú művészek, hiszen most is érvényesülni kell a Csipet Csapat alapelvének, ha nincs elég szerep, ­akkor vagy írnak, vagy szétosztják a szerepet, minél ­többen megmutathassák ­magukat, Van, hogy az egyik bíró váltás előtt rajzolja fel a pörge bajszot a másikra.

Közben nekünk nézőknek csak annyi adatik meg, hogy élvezzük az előadást és ­álmélkodjunk, miként ­sikerült szinte a semmiből ennyire pörgősre, élvezetesre csiszolni a székely népmesét. A legsikerültebb jelenet, amikor a kocsmajelenetben hatalmas tempóban, de mégis pontosan terítik meg az ­asztalt, miközben a bíró jóízűen ­falatozik.

Természetesen a mese végén most is győzedelmeskedik az igazság, a fösvény, kapzsi és gonosz bírót a falu népe elzavarja és helyére megválasztják Csalóka Pétert, aki furfangosságával, ­csavaros észjárásával ­megérdemli, hogy egy falu elöljárója ­legyen.

Tapsvihar

A darab végén dübörög a vastaps, a gyerekszínészek felállnak a tapsrendhez, de ahhoz nincsenek még hozzászokva, hogy a tetszésnyilvánítás nem szűnik, de az látszik, élvezik a sikert. Van mit, meg is dolgoztak érte, ezt a produkciót nyugodtan vihetik január végén Budapestre. Ahová nem mennek egyedül, hiszen a hírek szerint két buszt is indítanak a kísérőknek és már mindkettő előzetesen megtelt.

Az előadás végén Lovas ­Adrienn még elmondja, élvezetes próbafolyamat végén van a társaság, akik nagyon ügyesen oldották meg, amikor nem feltétlenül ragaszkodtak az eredeti szövegkönyvhöz. A nézőtérről üzenjük a hollóházi színjátszóknak, ha így is volt, mi, nézők ebből semmit nem vettünk észre!

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!