Sátoraljaújhely hírei

2017.05.15. 15:16

„Nem eshet áldozatul a turizmus”

Füzér - Élénk vita alakult ki a megújult Füzéri vár körül.

Füzér - Élénk vita alakult ki a megújult Füzéri vár körül.

2016-ban Pro Architectura Díjat kapott Építtető kategóriában Füzér község önkormányzata a Füzéri vár megújulásáért. 2017-ben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Műemléki Világnapon négy ICOMOS Díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért Díjat, és két Műemlékvédelmi Citrom Díjat osztott ki. Az építészet és a műemlékvédelem közös felelősségére hívja fel a figyelmet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, amikor Citrom Díjjal illeti az építtetői Pro Architectura Díjjal kitüntetett Füzér 21. századi rekonstrukciós hamisítványként újjáépített felső várát. Utóbbira válaszul Füzér önkormányzata Savanyú a szőlő díjat alapított, amelyre elsőként az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságát terjesztették fel.

A térségnek a legfőbb kitörési pontja a minőségi turizmus." Dr. Hörcsik Richárd

80 ezer látogató

– Amióta átadtuk a felújított felső várat, 12 hónap alatt 80 ezer látogatója volt a Füzéri várnak – mondja Horváth Jenő, Füzér polgármestere. – Ez azt igazolja, jó döntés volt belevágni a felújításba. Tulajdonképpen már három éve várjuk, mikor kapjuk meg a Citrom Díjat. Ha valaki azt hiszi, a hasunkra ütve álmodtuk meg a felső vár jelenlegi állapotát, az nagyon téved. Komoly kutatások, régészeti ásatások előzték meg a felújítást. Ez a munka még most sem fejeződött be, még folynak az ásások, a kutatások, amelynek a végén könyvet szeretnénk kiadni, amelyben tételesen szerepelni fog, milyen tényekre, adatokra alapozva épült újjá a felső vár a jelenlegi állapotába. A Savanyú a szőlő díj természetesen az irónia szemszögéből válasz a Citrom Díjra, de komolyan vesszük a jelzést, ezért valamennyi ICOMOS-tagot meghívtunk és meghívunk várlátogatásra, hogy a helyszínen is megnézzék azt, mire adták a díjukat. A kormány 2016-ban adományozott díja azt igazolja, jó úton járunk és ennek szellemében folyik majd tovább a várprogram, amelynek a Füzéri vár is részese.

Fontos a hitelesség

– Természetesen nagyon fontos a történelmi hitelesség, ezt alapozzák meg a felújítások előtti ásatások és kutatások az épített örökségek esetében – mondja dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője, a várprogram egyik legfőbb támogatója. – Az fontos kérdés, hogy egy felújítandó vár esetében melyik állapotot mutassuk be. Az is nagyon fontos kérdés, hogy egy várrom esetében hogy döntünk, az aktuális állapotot konzerváljuk vagy pedig a felújítás mellett döntünk, ami turisztikailag jelentősen növeli a térség vonzerejét. Annak idején Skóciában tanultam, ott láttam mindkettőre példát. Az ottani tapasztalatok azt mutatták és mutatják, azok az épített örökségek, amelyeket felújítottak, nagyságrendekkel nagyobb látogatottságot mutattak. Ez a Füzéri vár esetében is így történt. Egy év alatt 80 ezer látogató, akik nem csupán a megújult vár miatt jönnek el, hanem mert olyan interaktív kiállításokat találnak, amelyek lekötik őket, ami miatt többször is visszatérnek újra és újra megcsodálni nem csupán a várat, hanem magát a térséget. 80 ezer turista, akik ha már itt vannak, akkor itt esznek, alszanak, itt költik a pénzüket is, és ezzel új munka­helyeket is teremtenek, amelyekre égető szüksége van a régiónak. Az abaúji-zempléni térségnek a legfőbb kitörési pontja a turizmus. A minő­ségi turizmus, amelyhez nem csupán meglátogatható természeti és épített örökségek kellenek, hanem kiszol­gá­ló­egységek, infrastruktúra. Nem eshet áldozatul a vi­tának a térség turizmusa, a régió megtartó ereje, az itt élők megélhetése. Természetesen nem tartunk az út végén, tovább folyik a kastélyprogram, és szükséges az infrastruktúra fejlesztése is.

ÉM-BG


Nemzeti program

Összesen több mint 5 milliárd forintból újul meg és szépül tovább 2019-ig a füzérradványi Károlyi-kastély, a Füzéri vár és a sárospataki Rákóczi-vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében – hangzott el egy tavaly decemberi füzérradványi sajtótájékoztatón, amelyet dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és dr. Hörcsik Richárd, az abaúji-zempléni régió országgyűlési képviselője tartott a füzérradványi Károlyi-kastélyban.

A füzérradványi kastélyra és a Füzéri várra Európai Uniós forrásból 1,5–1,5 milliárd forint jut, a sárospataki vár 1,3 milliárd forintból újul meg. Miután egy projektet maximum 1,5 milliárd forinttal támogat az Unió, ezért a füzérradványi kastély esetében még további állami támogatást kértek és kaptak 1,1 milliárd forint értékben.


Az ICOMOS díjai

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a Műemléki Világnapon négy ICOMOS Díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért Díjat, és két Műemlékvédelmi Citrom Díjat osztott ki. A Műemlékvédelmi Citrom Díj célja a műemlékeinket veszélyeztető jelenségekre felhívni a figyelmet. 2017-ben az építészet és a műemlékvédelem közös felelősségére hívja fel a figyelmet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, amikor Citrom Díjjal illeti az építtetői Pro Architectura Díjjal kitüntetett Füzér 21. századi rekonstrukciós hamisítványként újjáépített felső várát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!