Sátoraljaújhely hírei

2016.12.09. 17:45

Az újhelyi sísport megteremtői

Sátoraljaújhely - Homonnay Nándor és dr. Boda Pál nevét kapta két Magas-hegyi sípálya.

Sátoraljaújhely - Homonnay Nándor és dr. Boda Pál nevét kapta két Magas-hegyi sípálya.

Homonnay Nándor és dr. Boda Pál neve Sátoraljaújhelyben egyet jelent a téli sportokkal. Emiatt is döntött úgy a város vezetése, kettejükről nevezik el a Magas-hegyi sípályákat, valamint a sípálya aljában lévő símúzeumot. A névadó ünnepség szerdán volt a Magas-hegyen.

Nélkülük nem lenne sísport Sátoraljaújhelyen." Szamosvölgyi Péter

„Mágnesemberek”

Sátoraljaújhelyen a hegyek elnevezése meglehetősen beszédes. A Sátor-hegy már a 13. században is erre a névre hallgatott, V. István ennek alapján nevezte el a Bodrog partjáról a hegy lábához áttelepült várost „Saturala Wyhel”-nek, azaz Sátoraljaújhelynek. A Magas-hegy pedig tényleg a legmagasabb az összes újhelyi hegy közül. A libegő középső állomásához gyűltek össze a helyiek, hogy jelen legyenek a két sípálya és a símúzeum névadó ünnepségén.

– A behavazott sípályák és a többnapos köd után kisütött nap méltó hátteret ad ehhez az ünnepséghez – mondta beszédében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Élete során mindenki találkozhatott úgynevezett „mágnesemberekkel”, akik vonzották és húzták magukkal a többieket. Homonnay Nándor és dr. Boda Pál ilyen emberek voltak. Egyikük pedagógusként, másikuk orvosként dolgozott, de nélkülük nem lenne sísport Sátoraljaújhelyen. Ők látták meg a Magas-hegyben azt a lehetőséget, hogy meghonosítsák a síelést a városban. Soha nem tanultam meg síelni, de nyaranként magam is többször jelen voltam azok között, akik társadalmi munkában végezték a sípályák kialakítását itt a hegyen. Összehoztak és megtartottak egy olyan közösséget, akik szintén magukénak érezték a téli sportokat és azok fontosságát. Homonnay Nándor és dr. Boda Pál nélkül a Magas-hegyen nem lenne téli szezon, nem lennének sípályák, szánkópályák, felvonók, hóágyúk. Mindezek alapját ők rakták le, ők tanítottak meg síelni, majd versenyeztettek generációkat, neveltek ki sportbírókat. Sajnos, ma már egyikük sincs köztünk, de mindketten megérdemlik, hogy bekerüljenek Sátoraljaújhely halhatatlanjainak sorába.

Az ünnepi beszédet követően dr. Esztergomy Zoltánné testnevelő tanár, Sátoraljaújhely önkormányzatának dr. Boda Pál Sportdíjjal kitüntetettje emlékezett meg Homonnay Nándor és dr. Boda Pál életútjáról, majd leleplezték azt az emlékoszlopot, amelyen az I-es sípályát Homonnay Nándorról, a II-es pályát dr. Boda Pálról, a símúzeumot pedig Homonnay Nándorról nevezik el.

- ÉM-BG -


A múzeum gondozza majd

A sátoraljaújhelyi libegő középső állomásánál található melegedőben kialakított símúzeumot (amelynek tárgyait Homonnay Nándor gyűjtötte össze) a Petőfi Irodalmi Múzeum Sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeuma fogja gondozni – tudtuk meg a névadó ünnepségen Szamosvölgyi Pétertől.

Ringer István, az újhelyi múzeum igazgatója megígérte, a símúzeum anyagát nyáron múzeumszerűen fogják elrendezni, és a tárlat bővülésével minden nyáron társadalmi munkában ezt a feladatot elvégzik és gondozzák a kiállítás anyagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!