Sátoraljaújhely hírei

2016.11.25. 16:35

Lehetetlennek tűnt, de mégis megtalálták

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi iskolaalapító Kaesztenbaum Márton megkerült síremléke.

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi iskolaalapító Kaesztenbaum Márton megkerült síremléke.

Kaesztenbaum Márton – héberül Ráfáel – galíciai zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot. Galíciából 20 évesen vándorolt Zemplén vármegyébe, ahol paraszt cselédként kezdett dolgozni.

Azt tudtuk, a hálás utókor csináltatott egy síremléket. Juhász István

Iskolaalapító

Kaesztenbaum Ráfáel legendásan spórolós ember hírében állt. Ezt sokan talán zsugoriságnak vagy kapzsiságnak mondanák, de Kaesztenbaum Ráfáel nem mások kárára volt spórolós, hanem magától vont meg mindent, amit nem tartott feltétlenül fontosnak. Megspórolt pénzéből a jelenleg Szlovákiához tartozó Pelejtén vásárolt egy kis birtokot és azon gazdálkodott. Negyven évig élt teljesen egyedül.

1825 augusztusában íratta meg Kaesztenbaum Ráfáel legendássá vált végrendeletét. A férfi 262 ezer váltóforintnyi vagyonának közel a felét arra hagyományozta, hogy hozzanak létre egy alapítványt, a későbbi Kaesztenbaum-tömeget, amely egy izraelita iskolát volt hivatva alapítani és működtetni Sátoraljaújhelyen. A derék férfiú 1829 novemberében hunyt el.

1838. október 16-án kezdték meg a tanítást a sátoraljaújhelyi izraelita iskolában, ahol héberül, németül és magyarul folyt az oktatás.

Ez utóbbit is kikötötte végrendeletében Kaesztenbaum Márton. 3 fiúosztállyal, összesen 50 diákkal indult az oktatás, akik közül heten az alapítványnak köszönhetően kezdhették meg tanulmányaikat.

Az egykori iskola épülete ma a Zemplén Európa Háznak ad otthont, amelynek keretében a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) is működik.

A megtalált sír

– Kaesztenbaum Márton azt is meghagyta, a birtokán temessék el – mondja Juhász István, a ZRVA ügyvezető igazgatója. – Azt tudtuk, a hálás utókor csináltatott egy síremléket az újhelyi iskolaalapítónak és azt fel is állították Pelejtén. Amikor elkezdtük kutatni az egykori izraelita iskola és alapítójának múltját, akkor természetesen szerettük volna megtalálni az alapító síremlékét is, de Pelejtén már senki sem emlékezett Kaesztenbaum Mártonra, ezért azt sem tudták, hová lehet eltemetve. Marek Andrástól, Pelejte polgármesterétől kértünk segítséget, aki csak annyit tudott kideríteni egy katonai térkép alapján, hogy a falu határában jeleznek egy temetőt. A területen azonban annyira elburjánzott a természet, hogy szinte lehetetlen volt megközelíteni. Marek András néhány helybelivel megtisztította az utat és nyáron együtt vágtunk neki, tegyünk egy utolsó kísérletet. Amit nem hittünk volna, mert az emlékezetből már kiveszett Pelejtén Kaesztenbaum Márton, mégis megtaláltuk a síremléket, a természet féltőn körbenőtte és megőrizte, amelyet immár mi is megőrizhetünk az utókornak.

ÉM-BG


Volt egyszer egy iskola

Sátoraljaújhely - Kaesztenbaum Márton – héberül Ráfáel – galíciai zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot. Galíciából 20 évesen vándorolt Zemplén vármegyébe, ahol parasztcselédként kezdett dolgozni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!