Sárospatak hírei

2018.10.15. 10:34

Polihisztor volt, Patakhoz kötődött

Sárospatak - Erdélyi János jogászra, költőre, íróra, újságíróra, filozófusra, egyetemi tanárra és néprajztudósra emlékeztek.

Sárospatak - Erdélyi János jogászra, költőre, íróra, újságíróra, filozófusra, egyetemi tanárra és néprajztudósra emlékeztek.

A Sárospataki Református Kollégium által szervezett ünnepség kezdetén a résztvevők megkoszorúzták Erdélyi János Sárospatakon, az Iskolakertben található szobrát, majd a kollégium imatermében Dienes Dénes, az intézmény professzora és közigazgatója a felvidéki származású polihisztor tanár életének sárospataki vonatkozásairól tartott elő­adást, halálának 150. évfordulója alkalmából.

Mint mondta, Erdélyi életének alapvetően mindhárom szakaszában köze volt a Bodrog-parti iskolavároshoz. Ott volt diák, a pesti évek alatt „visszatekintő diák”, majd végül katedrát is kapott egykori iskolájában. Az előadó kiemelte: pesti évei alatt gyakran illette kritikával az intézmény oktatási struktúráját és egészében a protestáns képzést is. Véleménye szerint ugyanis ezek kevésbé segítették elő a polgárosodást és túl nagy hangsúlyt fektettek a teológiára a filozófia kárára. Időközben a reformkori irodalmi és színházi élet ismert alakja lett. Tagjai közé fogadta a Kisfaludy Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia, az 1848–49-es szabadságharc idején pedig a Nemzeti Színházat irányította.

Újra Patakon

Dienes Dénes hangsúlyozta: a forradalom bukása után egzisztenciális nehézségei támadtak, ekkor az egyházkerület Patakra hívta, ahol éppen korábbi kritikus cikkei miatt a kollégium vezetői nem fogadták szívesen. Ennek ellenére sokrétű tevékenységével új lendületet adott az intézménynek, hiszen tanított, tankönyveket írt, néprajzi gyűjtéseket, újságokat adott ki és újraszervezte a könyvtárat. Vitatott, erősen kritikus jelleme miatt azonban idővel elfogyott körülötte a levegő. Emiatt, valamint magánéleti tragédiái miatt ismét elvágyott Patakról, ám mielőtt útra kelhetett volna, 1868. január 23-án szívrohamban elhunyt.

Kusnyír, Éva a kollégium múzeumának munkatársa külön megemlékezett a néprajztudós Erdélyiről. Mint mondta, a gyűjtőmunkába bevonta a diákokat is és tevékenységével jelentősen hozzájárult a későbbi hazai néprajzkutatás megalapozásához. A kollégium múzeumában összeállított kiállítást Erdélyi János dédunokája, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Török Ádám nyitotta meg. Mint kiderült, egykor dédapja is pályázott e tisztségre, de a szavazáson Arany János nyert.

A rendezvényen emlékfát ültettek Erdélyi János sírjánál.

ÉM-BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!