Sárospatak hírei

2018.06.03. 15:53

A Szkircsák család és a sárospataki fazekasság

Sárospatak - A fazekas cserépedény mint díszítőeszköz akár hungarikumnak is tekinthető.

Sárospatak - A fazekas cserépedény mint díszítőeszköz akár hungarikumnak is tekinthető.

Szkircsák Ilona, az utolsó dinasztikus sárospataki fazekas-tarkázó asszony a közelmúltban hunyt el, rá és családjára emlékeznek egy kiállítás révén a Rákóczi Múzeumban.

Ők írták a helyi kézművesség történetét a 19. század végétől a közelmúltig" Tamás Edit

Helyi küldetés

Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója a megnyitón elmondta, intézményüknek megalapítása óta küldetése, hogy hagyományos közgyűjteményi feladatai mellett bemutassa Sárospatak értékeit is. Hozzátette, mindenképpen ezek közé tartozik a Szkircsák család, akik nélkül a város 20. századi történelme nem lenne teljes. Ők írták ugyanis a helyi kézművesség történetét a 19. század végétől a közelmúltig – fogalmazott.

Fazekasság mint hungarikum

Vida Gabriella, a Néprajzi Múzeum néprajzos főmuzeológusa előadásában kifejtette, hogy a fazekas cserépedény mint díszítőeszköz akár hungarikumnak is tekinthető.

Mindezt azzal magyarázta, hogy amíg Nyugat-Európában ezeket az edényeket csupán hétköznapi használatra alkalmazták, díszítésre pedig az ólomüvegeket, fajanszokat és más presztízstermékeket vásároltak, addig Magyarországon a festett fazekasedények is betöltötték a lakásdísz szerepét.

Marad a szellemiség

A szakember kiemelte: Sárospatakon a 17. és 18. században egy reneszánsz alapú fazekasság alakult ki, amely a 19. század végére válságba került. Ekkor érkezett Ungvár környékéről négy kézművesfamília, köztük a Szkircsák család, akiknek szín-, forma- és motívumvilága találkozott a város környékén élők ízlésével, így a kézművesség ezen ága új lendületet kapott. A család utolsó tagja a nemrég elhunyt Szkircsák Ilona volt, akivel a dinasztikus családi fazekasság kihalt, de a szellemi örökséget továbbviszi Ilonka néni tanítványa és munkatársa, Jakab Gábor sárospataki fazekas, népi iparművész – hangzott el.

A Szkircsák család emlékeiből, munkáiból készült kiállítást Leskó Andrea, a pataki múzeum néprajzos munkatársa állította össze, akinek munkáját a család tagjai, főleg Ilonka néni fia, Saláta László segítették. A tárlat szeptemberig látogatható.

- BSZA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!