Sajóbábony hírei

2016.07.10. 10:27

Fotovoltaikus technika: így lesz áram a napból

Sajóbábony - Sajóbábony hallgatott az idők szavára: naperőmű kezdte meg működését a városban.

Sajóbábony - Sajóbábony hallgatott az idők szavára: naperőmű kezdte meg működését a városban.

Innen nem olyan messze, Visontán 2015-ben állt rendszerbe a Mátrai Erőmű 16 megawatt beépített teljesítményű, az ország első „engedélyköteles” naperőműve, idén pedig megkezdte működését Pécsett az MVM Hungarowid Kft. 10 mega­watt kapacitású fotovoltaikus erőműve is.

Ebbe a sorba illeszkedik bele a Sajóbábonyban a napokban átadott 500 kilo­watt teljesítményű naperőmű. Az 1,2 hektáros területen 1930 darab, egyenként 265 watt teljesítményű napelemmodul által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, majd értékesítik és betáplálják az áramszolgáltató hálózatba.

Az avasi példa

A Nap energiája hő és fény formájában, sugárzással éri el a Földet, melyet az emberiség lényegében ősidők óta hasznosít, egyre fejlettebb technológiák segítségével. A napenergiához kapcsolódó technológiák, mint a napfűtés, a fotovoltaikus berendezések, a naperőművek vagy a napenergiát felhasználó épületek segíthetnek megoldani az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat.

Az aktív energiatermelésnek két módja van. Első módszer, hogy a napenergiát hőenergiává alakítjuk. A jellegzetes napenergia hasznosító épületeken nagy üvegfelületek néznek déli irányba. Az üvegezésen keresztül a fény vastag, nagy hőtároló képességű padlóra és falakra esik, melyek külső felületei szintén hőszigeteltek, így hosszú időn át képesek tárolni az elnyelt hőt.

A hőenergia „gyűjtése” és tárolása gépészeti berendezésekkel főképp napkollektorokkal történik. Ez az a berendezés, ami elnyeli a napsugárzás energiáját, átalakítja hőenergiává, majd ezt átadja valamilyen hőhordozó közegnek. Magyarországon 2007 augusztusában telepítettek először napkollektort panelházra, a miskolci avasi lakótelep egyik 50 lakásos társasházára.

Sajóbábony példája

A másik módszerrel – a fotovoltaikus eszköz, vagyis napelem segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítjuk. Ilyen technológiával működik a Sajóbábonyban átadott naperőmű is. Harmadik lehetőségként termokémiai módszerekkel is tárolható.

Értékesítik az energiát

A sajóbábonyi naperőműben megtermelt évi 550–580 ezer kilowattóra áram 200 családi ház éves fogyasztásának megfelelő mennyiség. A 200 millió forintos beruházást a Solarpark-Bábony Kft. saját forrásból és banki hitelből fedezi, uniós támogatást nem vett igénybe a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!