Rudabánya hírei

2011.01.14. 09:39

Válás sárdobálás nélkül...

<p>Rudabánya - A kistérségi lehatárolás megváltoztatására irányuló javaslatot megküldték a Területfejlesztési Tanácsnak.</p>

Elsődleges szempont az volt a barcikai kistérségből kiválást megindokoló munkaanyag elkészítésénél, hogy a jól működő közösen megszervezett szolgáltatások továbbra is a megszokott módon folytatódjanak– érvelt dr. Sallai Árpád, Rudabánya címzetes főjegyzője. Célunk, hogy a két kistérség a lehető legoptimálisabban használja ki a jelenlegi és a jövőbeli együttműködtetés lehetőségeit, valamint az Egységes Kistérségi Pedagógiai Szakszolgáltató Központ a két kistérség javát szolgálja.  A tanulók úszás– és korcsolya–oktatása is közös érdek. A közoktatási, kulturális, gyermekjóléti-szociális alapszolgáltatások és a központi sürgősségi orvosi ügyelet a jövőbeli kistérségek határain átnyúlva változatlan formában folytatódnának. Az a szándékunk, hogy a leghátrányosabb helyzetű (LHH) rudabányai kistérség továbbra is elsődleges partnerének tekinti a barcikait. A leendő új kistérség lakosainak száma 20901, 12 település halmozottan hátrányos, 9 hátrányos és mindössze 1 nem hátrányos helyzetű.  Jelenleg ott tartunk, hogy a kistérségi lehatárolás megváltoztatására irányuló  javaslatunkat megküldtük véleményezésre a Területfejlesztési Tanácsnak.

Fontos a feladatellátás

Megkerestük az ügyben Szitka Pétert, a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás
elnökét is, akitől megkérdeztük:mi a véleménye a fejleményekről? –Korrekt módon tájékoztatott a leválási előkészületekről Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere és dr. Sallai Árpád címzetes főjegyző– közölte lapunkkal Szitka Péter. Már Rudabánya várossá avatása után elkezdődtek a tárgyalások okmányiroda létesítésére és saját kistérségi központ kialakítására. A helyzet az, hogy a különböző szakterületeken keresztül kiépült a kazincbarcikai központúság. A kazincbarcikai okmányirodában igen gyors az ügyintézés, még Miskolcrólis ide jönnek. Az a véleményem: meg kell nézni, hogy ezek az ellátási feladatok biztosíthatók-e a válás után is, és miként érinti a barcikai kistérséget, azok számára akik maradnak, és akik távoznak majd. Szót váltottunk erről a telkibányai rendkívüli kihelyezett kistérségi ülésünkön is. A pénzügyi feltételek alakulása sem mellékes, ha mi rosszabbul nem járunk, akkor nem marad más hátra, mint sok sikert kívánjak az új kistérséget létrehozni akaróknak. A kiválás nem a szerelemről szól, remélhetőleg nem is a presztízsről, mert a települések érdekeinek képviselete, finanszírozása nem szenvedhet kárt, a feladatokat ugyanis el kell látni a lakosok megelégedésére– hangsúlyozta Szitka Péter.

ÉM-BGy


Huszonkét település "elválik" Barcikától...

eszak | 2011.01.13 21:17
Rudabánya, Kazincbarcika - Új kistérséget kívánnak alakítani Rudabánya központtal a barcikai társulásból való kiválással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!