Hirdetés

2023.01.28. 00:00

A ”Dobd le a textilt!” újrahasználati programjával újra díjat nyert a MiReHu

A MiReHu Nonprofit Kft. vehette át az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjának „gazdálkodó/ipari szervezet” kategóriájában az első helyért járó díjat.

A ruhák új élete című kiállítás a MiReHunál.

A Társaság „Dobd le/fel a textilt! – közösségi upcycling program a textilek és bútorok újrahasználatáért” elnevezésű programsorozatát elismerő oklevelet Dr. Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár asszony adta át.

2022-ben is megrendezésre került a nemzetközi hulladékcsökkentést és megelőzést célzó kampány, melyen a hazai vállalkozások, civil szervezetek és intézmények által regisztrált programok száma a részt vevő 30 ország közül az 5. helyre emelte hazánkat. Európa legnagyobb környezetvédelmi témájú rendezvénye a tavalyi évben a textilhulladékokra fókuszált több mint 16 000 akció megvalósításával. 

A MiReHu akciója a 2021. évi programjukhoz hasonlóan rendkívül sokszínű és sokféle elemet foglalt magába, ezúttal már nem csak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is szerveztek hulladékgazdálkodási foglalkozásokat. Új programjuk összekapcsolja a textilek és a régi bútorok utóéletét, mellyel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az újrahasználattal és a megelőzéssel elkerülhető a hulladékképződés, mindezt összekötve a közösségi alkotás élményével az upcycling jegyében. 

Ennek érdekében a kampány során az országban egyedülálló módon az általuk üzemeltetett újrahasználati központhoz létrehoztak egy kárpitos javítóműhelyt, a MaKuckót. Ennek köszönhetően a megelőzést szolgáló tevékenységük kiegészült az upcycling népszerűsítésével. A javítás eredményeképp minden esetben teljesen egyedi termékek készülnek, új értéket teremtve. 

Készül az új farmerhuzat a MaKuckóban
Készül az új farmerhuzat a MaKuckóban 

Programjuk egyediségét erősíti, hogy nem egy különálló akciósorozatot alkottak, hanem a meglévő szemléletformáló tevékenységükbe építették be az új elemeket. A MaKuckó mellett kialakították az alkotás terét is, a MakuSpace-t, ahol a látogatók a vállalat ehhez meghirdetett farmergyűjtő kampányából származó textilekből tolltartókat és ajándéktáskákat varrhatnak. A 2022. évi események részét képezte két, a reuse-t és az upcyclingot népszerűsítő kiállítás is, amelyek megmutatták, hogy a régi dolgoknak is van helyük az új között, és azt, hogyan adható a régi textileknek és bútoroknak egy kis kreativitással új élet, még egy esély. A kiállítások a MiReHu központjában és a Miskolci Egyetemen továbbra is megtekinthetők, valamint a textil témájú információs tábláik e-book formájában elérhetők a társaság honlapján. 

Ladányi Roland ügyvezető és dr. Raisz Anikó államtitkár.
Ladányi Roland ügyvezető és dr. Raisz Anikó államtitkár.

„A MiReHu csapata nagyon büszke, hogy szemléletformáló tevékenységünk másodszor is elismerésre került az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői által. Társaságunk elkötelezett a szemléletformálás iránt, a tavalyi évben több, mint 1000 iskolás járt foglalkozásainkon, ahol a játékos órák alatt élmények formájában gazdagodhattak a környezettudatos és fenntartható gondolkodásmódhoz szükséges tudással.”- mondta Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Az eseményről és a MiReHu egyedülálló szemléletformálási tevékenységéről bővebb információ elérhető a www.mirehu.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!