Hirdetés

2022.09.25. 22:30

5+1 pozitív módszer a szociális szorongás kezelésére

Ismerős az a helyzet, amikor egy szokatlan környezetben, akár egy buliban vagy koncerten automatikusan valamilyen pótcselekvéssel foglaljuk le magunkat? Ezt sokszor azért tesszük, hogy megkönnyítsük a társas helyzeteket és oldjuk a szorongásunkat. Pedig vannak ennél sokkal jobb módszerek is arra, hogy magabiztosabbnak és lazábbnak érezzük magunkat – ezeket osztotta meg Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

PR-cikk

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A szociális szorongás gyakori jelenség, ami sokakat érint. Többen is tapasztalhatták már életük során, hogy egy társaságban kényelmetlenül érezték magukat, amikor a figyelem kereszttüzébe kerültek, és teljesen lefagytak, mikor mondaniuk kellett volna valamit. Előfordulhat, hogy teljesen hétköznapi helyzetekben - például bevásárláskor, evés közben vagy a tömegközlekedésen - azon aggodalmaskodunk, hogy mások mit gondolnak rólunk. Talán unalmasnak vagy érdektelennek tartjuk magunkat, miközben egy ismerőssel beszélgetünk, esetleg attól félünk, hogy kritizálni fognak minket. Ha mindezek komolyan megnehezítik a mindennapjainkat és visszatartanak attól, hogy kibontakozzunk egy társaságban, akkor jó eséllyel szociális szorongással állunk szemben – figyelmeztet a pszichológus. 

Dr. Makai Gábor
Forrás: Picasa

A kellemetlen állapot mindig társaságban, mások figyelmének kereszttüzében jelentkezik, és eltérő tünetekkel járhat. A szapora szívverés, szájszárazság, kéz- vagy hangremegés, verejtékezés és akadozó beszéd mind a szorongás velejáró tünete lehet.

Ilyenkor kísértést érezhetünk, hogy megigyunk egy-két pohár alkoholt vagy rágyújtsunk egy cigarettára, de Dr. Makai Gábor szerint vannak ezeknél sokkal hatásosabb és egészségesebb módjai is a feszültségoldásnak, amiket az alábbiakban ismertet:

Higgyük el, hogy senki nem vizsgálgat annyira, mint mi saját magunkat! 

A szociális szorongás miatt sokan azt feltételezik, hogy mások minden szavunkat és mozdulatunkat szigorú ítéletnek vetik alá. A valóságban azonban ez nem így van, hiszen a legtöbb embert inkább saját maga érdekli, és a saját bizonytalanságaival van elfoglalva. Másokhoz teljesen eltérő figyelemmel fordulunk, mint saját magunkhoz. 

Képzeljük el, mit mondanánk egy barátnak ugyanebben a helyzetben! 

Legtöbbször nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen kegyetlenek és kritikusak tudunk lenni saját magunkkal. Gondoljuk végig, hogy egy szerettünknek is mondanánk-e ugyanazokat a bántásokat, amiket fejben magunknak címzünk. 

Ne tervezzük meg minden mozdulatunkat! 

Előfordulhat, hogy biztonságosnak hitt viselkedésmódokat alkalmazunk, például a telefonunkat nyomkodjuk, iszunk még egy italt, kérdéseket készítünk elő vagy előre elpróbáljuk, hogy mit fogunk mondani. A szorongásunkat viszont bizonyítottan oldja, ha tervezgetés helyett megpróbálunk inkább a jelenre koncentrálni. Fókuszáljunk arra, hogy mit mond a másik ember és érdeklődjünk iránta őszintén, ezáltal sokkal társaságkedvelőbbnek fogunk tűnni.

Young,Student,Guy,Feels,Upset,And,Isolated,While,His,Friends
Illusztráció
Forrás: Shutterstock

Higgyük el, hogy mindenki lehet önbizalomhiányos! 

A szorongást felerősíti, ha elhitetjük magunkkal, hogy rajtunk kívül mindenki tökéletes és csak mi viselkedünk kínosan. Valójában általában a legmagabiztosabbnak tűnő emberek is kételkednek önmagukban, hiszen a félelem és a bizonytalanság természetes velejárói az emberi létezésnek. 

Ne képzeljük el a katasztrófát! 

Amikor feszültek vagyunk, könnyen magunk elé vetítjük a lehető legrosszabb forgatókönyvet. A “mi lesz, ha” kezdetű mondatok általában nagyon hihetőnek tűnnek, de valószínűleg sosem következnek be. Ha úrrá lesznek rajtunk a negatív gondolatok, lépjünk hátra egyet és emlékeztessük magunkat arra, hogy ez nem a valóság. 

+1 Változtassunk az életmódunkon! 

Nem könnyű lerázni magunkról a rossz beidegződéseket, a hozott mintákat. Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem birkózunk meg a szociális szorongás okozta problémákkal, ne féljünk szakemberhez fordulni segítségért. A szorongásos tüneteken ugyanúgy hatalmunkban áll változtatni, mint a többi szokásunkon, akár olyan függőségeken is, mint a dohányzás vagy más káros szenvedély. A dohányzással járó egészségügyi kockázatok teljesen csak úgy küszöbölhetők ki, ha felhagyunk ezzel a szokással. De azoknak sem szabad feladniuk, akiknél a leszokás nem megy egyik pillanatról a másikra: nekik érdemesebb egy másik megközelítést választaniuk, fokozatosan csökkenteni az adagot vagy áttérni valamilyen füstmentes alternatívára, mint a hevítéses termékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna. Természetesen ezek sem kockázatmentesek és nikotint tartalmaznak, de a cigaretta égése közben keletkező károsanyagok csökkenthetőek. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában