hirdetés

2021.12.02. 14:34

Fejlődik, erősödik, visszavár Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Foglalkoztatás- és településfejlesztés, gazdaságélénkítés, helyi identitás erősítése – 2021-ben is Borsod-Abaúj-Zemplén fejlődéséért dolgozott a megyei önkormányzat.

A megyei önkormányzat egyik legfontosabb feladata idén a következő uniós ciklusra való felkészülés.

– Meg kellett alkotnunk megyénk előzetes Integrált Területi Programját, melyet Magyarország Kormánya elfogadott. Ezzel párhuzamosan elkezdtük a Terület- és Település – fejlesztési Operatív Program Plusz megyei tervezését megalapozó információgyűjtést.

Minden település vezetőjével egyeztettünk arról, melyek a prioritások, a polgármesterek konkrét projektjavaslatokat fogalmaztak meg. A több hónapos munka után, november 2-án jelent meg az a kormányhatározat, mely 137,16 milliárd forintot rendel a megye Előzetes Integrált Településfejlesztési Programjához. Ezen belül kiemelt hangsúllyal, 77,5 milliárd forinttal szerepel a terület- és településfejlesztés témacsoportja. A következő uniós ciklus pályázati kiírásai hamarosan megjelennek, és mi azon leszünk, hogy minél több támogatás érkezhessen megyénkbe. Ennek szellemében például önkormányzatunk, fejlesztési ügynökségével közösen, 25 település számára végez komplex projektelőkészítési tevékenységet – fogalmazta meg Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

Foglalkoztatás

– Megyénkben a gazdaságfejlesztés fontos területe a munkaerőpiac szereplőinek megerősítése. 2016-ban a Kormányhivatallal közösen indítottuk el a Foglalkoztatási Paktum projektet, amely elsősorban képzési és foglalkoztatási program, mely hozzájárul a foglalkoztatottság, ezzel együtt a térség népességmegtartó erejének növeléséhez, és az életminőség javításához. A program segítségével idén különféle támogatások indításával sikerült a járványhelyzet okozta károkat jelentősen mérsékelni – mondta. Az önkormányzat legfontosabb céljainak egyike helyi közösségeinek fejlesztése.

– Ezek megvalósulását hivatott segíteni az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os program. Célja a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a térséghez kötődés erősítése. 2022 őszéig 350 olyan programot valósítunk meg, melyek minőségi változást hoznak a közösségi élet ben.

A projekt megvalósítását a megyei önkormányzat, a BORA 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség, és a PROMISE Egyesület közösen bonyolítja le.

– A projekt során megvalósuló Megyei Identitás Roadshow alkalmával a megye 24 településén főzőversenyen mérettetnek meg az önként jelentkező csapatok. A Pálinka Rally névre keresztelt programunkon a versenyzők gasztronómiai kuriózumaink köré építve ismerkedhetnek meg a megye épített és természeti környezetével, értékeivel, a pálinka – készítés hagyományával.

A Megye – nap célja az intézményi, szervezeti szereplők, polgármesterek együtt gondolkodásának elősegítése. Megyei Ifjúsági Programunk célja a fiatalok helyben tartása, hisz azt valljuk, a jövő az ifjúságé. Célunk továbbá egy új megyei arculat létrehozása, mely összefog és egységesít minden résztvevőt. Olyan designt, stílust, logót alakítottunk ki, mely egyaránt megjelenhet helyi termékeken, a közösségi médiában, reklámanyagokon. Megvalósul továbbá a Megyei Bűnmegelőzési Program, a Klímavédelmi Roadshow, a Társadalmi Szervezetek Fóruma és Szűrőnapokat is szervezünk– sorolta az elnök. A megyei önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megyei értékek gyűjtésére, népszerűsítésére, megismertetésére, megőrzésére és gondozására.

– Az Agrárminisztérium pályázatának köszönhetően elkészíthettük a megyei értéktárfilmet, melyben bemutatjuk hungarikumainkat, kiemelkedő nemzeti értékeinket, és a megye gasztronómiai kultúráját – mondta.

– Újabb emlékművel bővült a Megyeháza szoborparkja. Az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésünkön lepleztük le Kovács Vilmos költő és író, a kárpátaljai magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának emlékművét.

– Júniusban a közgyűlés szolgálatába bocsátottuk a megújult, Trianon előtti időket idéző Dísztermet, amihez a támogatást ez úton is köszönjük Magyarország Kormányának. Elkészült a karzat meg – erősítése és teljeskörű szerkezeti, esztétikai megújítása. Megtörtént az elektromos-hálózat teljes cseréje és kiépítése, a falakat pedig újra olajfestmények díszítik – részletezte a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: a munka pedig folytatódik, mert Borsod-Abaúj-Zemplén megyének továbbra is fejlődnie kell.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában