hirdetés

2021.11.19. 17:09

Vízkezelés és vízlágyítás a kávézás tükrében

Rengetegszer hallunk olyan fogalmakat, mint vízlágyítás, vízkőtelenítő, vízkeménység és tisztítópatron, de hogy a vízfogyasztásban, ételek és italok elkészítésénél mekkora fontosságuk van ezeknek, azzal kevésbé vagyunk tisztában.

Forrás: kavegepbolt.hu

A vízkezelés fontossága

A természetes vizekben található oldott és lebegő szennyeződéseket alapvetően a megengedett értékhatárig kiszűrik az ivóvíz készítésénél, azonban marad még különböző mennyiségben keménységet okozó só, illat- és ízanyag.

Kifejezetten érdekes, nagy odafigyelést igényel a gasztronómia során a vízkezelés. A legideálisabb, ha a vízmérő óra mellé alapvetően egy központi vízszűrő is beépítésre kerül, de további intézkedések is javasoltak leginkább vendéglátóegységek és szállodák esetében.

Ilyen teendő például a felhasznált vízből minden íz- és illatanyag kiszűrése, megakadályozandó a baktériumok, algák, stb. kialakulása, továbbá meg kell gátolni a vízkőlerakódást az erre hajlamos technikai berendezéseken, mosogatáskor pedig a víz keménysége folytán kialakult lerakódásokat szükséges eltávolítani.

A víz előszűrését általában tehát egy központi berendezés végzi, azonban ha lágyított vízre is szükség van, akkor egy vízlágyító eszközről is gondoskodni kell.

Essen néhány szó a vízlágyításról!

A víz keménységét a benne található sók adják, amelyek forraláskor kiválnak a vízből, a kloridok és szulfátok pedig visszamaradnak. Minél lágyabb a víz, annál kevesebb gondot okoznak a berendezésekben.

A legegyszerűbb védelem egy vízlágyító készülék beépítése, amilyet a kávégépek esetében is használnak, és a teljes vízlágyító termékpaletta, így a vízkőtelenítő, szűrőpatron vagy tisztítótabletta be is szerezhető a Kávégép Bolt webshopjában.

A vízlágyítónak alapesetben kationcserélő műgyanta töltete van, üzemelése pedig nátrium ciklusban történik, tehát nincs benne semmi veszély. Az ioncserélt vízzel ugyan egy szódaoldatot is megiszunk, melyet bizony megérzünk, és a kávé igazi nemes ízét nem hozza ki, hiába mondják, hogy ez a professzionális mód.

Rengeteg kávéfanatikus és kávégépgyártó is a hidrogén ciklusban működő kationcserélő gyantatöltetet részesíti előnyben, vagy azt mondják, ne használjunk egyáltalán vízlágyítót.

DEMI-víz, a teljesen sótalanított víz

A demineralizált víz, azaz a DEMI-víz a teljesen sótalanított változat, minden ásványi anyagtól megszűrt víz. Ennek előállítására két folyamat, megoldás létezik.

Az egyik a kevertágyas ioncsere, aminél a hidrogén ciklusban üzemelő kationcserélő gyantatöltet mellett anioncserélő gyanta is szerepet játszik hidroxil ciklusban. Ezzel az eljárással gyakorlatilag tiszta vízre cseréljük a vízben oldódott anyagokat.

A másik módszer a fordított – reverz – ozmózis, ilyenkor egy membránra, szűrőbetétre vezetik a tisztítandó vizet nagy nyomás mellett. Ez a teljesen sótalanított víz kifejezetten veszélyes kávé és egyéb italok elkészítéséhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában