Szponzorált tartalom

2021.11.22. 16:33

Üzleti élet – a megfelelő könyvvizsgáló jelentősége

Vannak olyan cégek, amelyek esetében jogszabály által előírtan kötelező, de vannak olyanok is, amik azért választják a könyvvizsgálóval házon belül történő ellenőrzés lehetőségét, mert szeretnék elkerülni az esetlegesen felmerülő pénzügyi kötelezettségek megszegését.

Forrás: centralaudit.hu

Miért merülhet fel a könyvvizsgálói tevékenység szükségessége?

A magyar jogszabályok szerint a könyvvizsgálói tevékenység a kettős könyvvitelt vezető cégek számára kötelező, azonban több olyan eset lehetséges, amikor jó, ha kontroll alatt van a számviteli szabályok szerint vezetett könyvelési anyag.

Sokakban kérdésként merülhet fel, hogy mikor kötelező a könyvek évenkénti felülvizsgálata. A kérdésre a választ a jogszabályban találhatjuk meg: felmentést a kötelező könyvvizsgálati tevékenység alól azok a vállalkozások kaphatnak, akiknél egyszerre teljesül az, hogy az adott üzleti évet megelőző két évben az árbevétel nettó értéke nem érte el a 300 millió Ft-ot, és nem rendelkeznek 50 fős alkalmazottal.

Természetesen előfordulhatnak bizonyos esetek, amikor a mentesség nem alkalmazható, és mindenképpen szükséges lefolytatni az éves könyvvizsgálat menetét. Konszolidálásba vonás esetén, illetve más miatt is előfordulhat, hogy szükséges egy cég életében összképet kapni a valós pénzügyi helyzetről. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a vállalkozó megbízható, tapasztalt és könyvvizsgálásban jártas szakembert kérjen fel a vizsgálat lefolytatására. Az, aki épp ilyen folyamatban van, annak érdemes megnéznie a Central Audit könyvvizsgálatot bemutató oldalát, hogy megismerkedhessen az általuk kínált szakértői munkával.

Sok múlik a legjobb könyvvizsgáló megtalálásán

A könyvvizsgáló partner kiválasztása egyéni preferencia alapján történik, a legfontosabb, hogy olyan könyvelési szakember mellett döntsünk, akiben az előzetes ajánlás vagy tájékozódás alapján megbízunk és alkalmasnak tartjuk arra, hogy ellássa a pénzügyi mérleg átvizsgálásának feladatait. Amennyiben lehetséges, érdemes olyan könyvvizsgáló közreműködését kérni, aki a nekünk megfelelő profilú vállalkozások könyvelésének ellenőrzésében szerzett már tapasztalatot.

Abban az esetben, ha új szolgáltatót kérünk fel a feladat ellátására, érdemes előre egyezteti vele a munkavégzésének módszerét. Fontos, hogy alkalmazza a modern kor eszközeit. Ez a velünk való kapcsolattartás szempontjából is lényeges, de a munkavégzés tekintetében is alapvető fontosságú.

Lényeges, hogy a könyvvizsgáló szolgáltató körültekintő és alapos munkát végezzen, mely kidolgozott rendszer szerint lehetőleg minőségbiztosítási elvek mentén történik.

A megbízott könyvvizsgáló kiválasztása során ne dőljünk be a jónak tűnő ajánlatoknak, főleg a kiemelten kedvezményes és olcsó kínálatnak, minden esetben alaposan vizsgáljuk meg a szolgáltató munkájának színvonalát, és szakmai szempont szerint döntsünk a megbízásról.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában